П’ятниця, 29 Березня, 2024
АналітикаПолітика

Як Раша-ТБ своїх кандидатів в Президенти України захищає

Ми всі вже звикли до тих «шедеврів» а-ля Геббельс, які регулярно виникають на російському телебаченні, коли вони щось говорять про Україну. І не особливо звертаємо на них увагу, тим більше що відсоток тих в Україні, хто це, перепрошуємо, «телебачення», дивиться, стрімко зменшується, а проросійські кандидати – всім відомі і наразі не мають жодних шансів на перемогу.

Проте не все так просто – і не тільки Бойко з Вілкулом є проросійськими кандидатами, можна навіть сказати – зовсім не вони; і продукція Раша ТБ поширюється значно сильніше, ніж ми звикли думати.

Атака на СБУ

Черговий показовий сюжет вийшов на каналі Росія1, в програмі «Вєсті тижня», і автором є ніхто інший як сумновідомий пропагандист Дмитро Кисельов.

Окрім чергових шедеврів, на кшталт того, що Голова СБУ Василь Грицак планує тікати з України, і саме тому «в січні на свій день народження вилітав в США», в матеріалі є кілька важливих і показових моментів.

По-перше, Юлія Тимошенко в черговий раз не є ворогом Росії і поганим кандидатом, а «має намір посадити трьох друзів Порошенко, а за їх показами – потім і самого нинішнього президента. Зрозуміло, якщо Порошенко не втече з України раніше». Вона, а також – Володимир Зеленський, окрім того, що названі лідерами перегонів, так ще і згадуються нейтрально-позитивно. Звісно, там не забули і про Юрія Бойка, намалювавши йому четверте місце в рейтингу, але це скоріш данина традиції.

Поганими, просто демонічно поганими для Росії є Порошенко та СБУ.

«Порошенко явно націлений на нечесну боротьбу. На даху офісу кандидата в президенти Зеленського поставив прослушку. А проти самого Зеленського завели кримінальну справу»

При цьому міністр внутрішніх справ Арсен Аваков теж згадується нейтрально-позитивно:

«Спостерігаючи настільки нечесну метушню, важко не зробити висновок, що долю виборів Порошенко планує вирішити силовим шляхом. До недавнього часу його головним ресурсом був міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Але він за багатьма ознаками зараз від Порошенка дистанціюється»

Чи є випадковістю подібні сюжети? Чи не простежується певних закономірностей в їх появі? Що відбулося в Україні 9-10 березня, через що виникла потреба запустити чергову порцію брехні?

Медіа-адвокати Тимошенко

Просто порівняйте ці заголовки, які видає пошуковик Google на першій сторінці, якщо змінити український IP на, наприклад, хорватський. Не виглядає дивним, враховуючи, що всередині України продовжують поширювати міфи про «Липецьку фабрику» та проросійськість Порошенка? Чому в російських медіа про Тимошенко пишуть позитивно, а про Порошенка – негативно?

«Новини» вже писали, що “Національний корпус”, який, на думку експертів, є чутливим до побажань Арсена Авакова, здійснює спроби дестабілізації ситуації в Україні. Саме 9-10 березня активісти цієї організації здійснили дві прямі атаки на мітинги на підтримку Петра Порошенка, при цьому метою був не діалог чи навіть гостра суперечка з чинним Президентом, метою був конфлікт і провокування охорони на радикальні, але в межах інструкцій та повноважень дії по захисту першої особи держави, оскільки, наприклад, у Черкасах, були всі шанси, що охорона Порошенка буде змушена застосувати зброю, щоб зупинити тих, хто атакує Петра Порошенка.

Медійним наслідком цих подій, яким дуже швидко скористалися, стало поширення фейків, зокрема, і таких:

Міф про Президента, що «тікає від активістів», активно поширюється в соціальних медіа та в … російських ЗМІ. Хоча, насправді, він (Порошенко) йде до великого натовпу людей, без жодних проблем. Цей фейк спростували українські ЗМІ, але – не російські.

Ще більш промовистою була ситуація в Чернігові, коли активісти Національного корпусу здійснювали своє пікетування і кричали вочевидь образливі гасла, але Порошенко, незважаючи на рекомендації охорони, пройшов саме через цей пікет.

Якщо спробувати ж подивитися логіку появи цих фейків, то можна помітити цікаву закономірність: як тільки у Юлії Тимошенко виникають якісь політичні проблеми – одразу російські ЗМІ вмикають свої фейкомети.

Так, 6 березня стало відомо про затримання двох осіб за спробу підкупу кандидата в Президенти Юрія Тимошенка. Це викликало величезний скандал та створило серйозні проблеми для Юлії Тимошенко, оскільки головний підозрюваний в організації цього злочину (як і розбудови піраміди скупки голосів на її користь) – Валерій Дубіль, якого Генеральна прокуратура неодноразово викликала на допит. І майже одразу з Росії надійшов дружній удар у відповідь:

Як тільки 21 лютого 2019 року заступник голови Служби безпеки України Віктор Кононенко повідомив, що співробітники національної спецслужби викрили “виборчу піраміду”, яка працювала на користь Юлії Тимошенко – одразу чергова порція фейків:

Таких «збігів» є дуже багато і не варто наводити тут їх всі, проте існує питання: чому Росія підтримує на цих виборах Юлію Тимошенко та чи тільки вона є бажаним для Кремля переможцем?

«Приват’ний» фактор

Не є великим секретом, що Юлію Володимирівну Тимошенко пов’язують давні та, кажуть, тісні стосунки з мільярдером Ігорем Коломойським. В мережу неодноразово потрапляли різні матеріали, які свідчать, що ці стосунки можна назвати щонайменше партнерськими. Більшість політичних експертів, з якими ми спілкувалися, говорять, що колишній губернатор Дніпровської області є основним спонсором передвиборчої кампанії Тимошенко. Або – стратегічним інвестором цього процесу.

Незважаючи на те, що публічно Володимир Зеленський та Ігор Коломойський заперечують свій зв’язок в політиці, все ж таки варто припустити, що це не зовсім так. Або зовсім не так.

Наприклад, коли поліція зірвала спецоперацію СБУ, яка жодним чином не стосувалася виборів і Зеленського, саме російські ЗМІ та Коломойського максимально широко поширили те, що деякі радники міністра Авакова вже встигли назвати «Уотергейтом».

Але коли поліція була змушена визнати, що її дії були некомпетентними, вони реально зірвали важливу контррозвідувальну операцію, яка була санкціонована судом та жодним чином не стосувалася Зеленського – ці ЗМІ промовчали.

«Українському олігарху-втікачу Ігорю Коломойському, який фінансує кандидата в президенти Володимира Зеленського, напередодні виборів доведеться вибирати між коміком і Юлією Тимошенко»стверджують російські ЗМІ. Для яких Коломойський хоча і є публічно ворожим представником «хунти», якщо згадувати 2014-й рік і міфи, які вони на той час створили про нього, проте домовлятися з «його кандидатами» вони готові. І про це і свідчить медійна підтримка, яку вони надають Тимошенко та Зеленському.

Наприклад, в одному з найбільш популярних російських ток-шоу на каналі Росія1 одіозна ведуча Ольга Скабєєва говорить про «травлю Зеленського» в Україні, а коментувати це запрошує в прямий ефір … Іллю Ківу.

Який говорить такі зручні для російського телебачення речі про те, що «Путін для України менший ворог ніж Порошенко», «Ми будемо підтримувати всіх, хто проти Порошенка».

Чи варто говорити про те, що Ківа є давній соратником Арсена Авакова, а останній зараз навіть особливо не приховує, що є союзником Тимошенко?

Коло замкнулося?

1 коментар

Залишити відповідь