Вівторок, 23 Квітня, 2024
СуспільствоУкраїна

З початку 2019 року піротехніки ДСНС України вилучили та знищили понад 5 тисяч вибухонебезпечних предметів

Піротехнічні підрозділи ДСНС України щодня проводять роботи щодо обстеження території країни, виявлення, вилучення та знищення вибухонебезпечних предметів, як часів минулих війн, так і сучасних боєприпасів. Так, з початку 2019 року станом на 19 березня піротехніки ДСНС вже знищили 5 тис. 430 вибухонебезпечних предметів, у тому числі 48 авіаційних бомб.

Навесні кількість виявлених громадянами застарілих снарядів значно зростає, адже саме у цей період люди масово починають наводити лад на своїх земельних ділянках.

Зокрема, 18 березня на Чернігівщині, фахівцями групи піротехнічних робіт та підводного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення Управління ДСНС в області було вилучено та знищено у встановленому порядку артилерійський снаряд калібром 152 мм часів Другої світової війни.Вибухонебезпечний предмет на відкритій території біля с. Виблі Куликівського району напередодні виявив місцевий мешканець, який одразу ж викликав рятувальників та правоохоронців.

Фахівці групи піротехнічних робіт Управління ДСНС Житомирської області цього дня також проводили роботи зі знищення 40 боєприпасів часів минулих війн, знайдених поблизу с. Кам’янка Житомирського району. До рятувальників звернулися поліцейські, які повідомили, що місцеві мешканці знайшли вибухонебезпечний предмет у заглибленні на відкритій місцевості. Під час проведення обстеження прилеглої території піротехніки знайшли ще 39 аналогічних боєприпасів. Всі вони ідентифіковані як артилерійські снаряди калібром 45 мм.

Також небезпечні залишки минулого часто виявляють і під час будівельних робіт.

Так, 18 березня у Києві, на території будівництва у Голосіївському районі міста, робітниками було виявлено артилерійський снаряд калібром 122 мм. Окрім того, у лісі в районі Пущі-Водиці, що в Оболонському районі столиці було знайдено артилерійський снаряд калібром 50 мм. Всі виявлені вибухонебезпечні предмети часів Другої світової війни. Групою піротехнічних робіт Мобільного рятувального центру ДСНС України усі знахідки було вилучено та знищено

Крім того тривають роботи з гуманітарного розмінування звільнених територій Донецької та Луганської областей.

Зокрема, на Донеччині впродовж 18 березня, піротехнічними розрахунками ДСНС України було перевірено 12,7 га місцевості, де виявлено та вилучено 51 одиницю ВНП.

Тож, з метою попередження нещасних випадків серед населення в разі виявлення вибухонебезпечних предметів, Державна служба України з надзвичайних ситуацій вкотре звертається до громадян з проханням дотримуватися правил безпечного поводження з вибухонебезпечними або невідомими предметами!

Категорично забороняється:

  • торкатися підозрілого предмету або пересувати його;
  • заливати його рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати;
  • здійснювати на підозрілий предмет звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив;
  • намагатися самостійно знешкоджувати знахідку;
  • розбирати вибухонебезпечний предмет.

Пам’ятайте, що у разі виявлення вибухонебезпечних предметів необхідно відразу повідомити про це за номером «101» або «102», а також ні в якому разі не намагатися самостійно ідентифікувати та знешкоджувати знайдені боєприпаси.

За матеріалами ДСНСУ.

Залишити відповідь