Субота, 20 Квітня, 2024
Події

Число учасників протестів у Франції зросло до 31 тисячі

За даними МВС, кількість маніфестантів в Парижі досягла 5 тисяч

Число учасників протестних акцій руху “жовтих жилетів” у Франції в цю суботу збільшилася до 31 тис. чоловік. Про це повідомляє телеканал BFM з посиланням на оновлені дані міністерства внутрішніх справ.

Уточнюється, що в Парижі, станом на 18:00 на вулиці вийшло 5 тис. чоловік. Минулого тижня в цей же час міністерство заявляло про 22,3 тис. маніфестантів по країні, з них 3,5 тис. були у французькій столиці.

У свою чергу колектив “Жовте число” (Nombre jaune), до якого входять учасники руху, призводить інші дані: 80,5 тис. протестуючих у всій Франції. Як зазначає телеканал BFM, в минулу суботу цей же колектив заявляв про 73,4 тис. осіб, які, на їхню думку, взяли участь в маніфестаціях.

Гасла протестів в Ліллі, Парижі, Марселі та інших містах майже не відрізняються: заклики до відставки президента і невтішні відгуки на адресу глави МВС країни, критика у зв’язку з великою кількістю постраждалих в результаті протистояння з правоохоронцями, вимога узаконити проведення “Референдуму громадянської ініціативи” і загальні слова про необхідність соціальної справедливості та підвищення рівня життя.

Крім того, багато хто висловлює невдоволення “великими національними дебатами”, які були організовані за ініціативою президента Франції Еммануеля Макрона у відповідь на акції протесту. Зокрема, учасники маніфестацій вважають, що глава держави використав дебати як майданчик для просування власного порядку. Протестуючі також вимагають пред’явити конкретні рішення за підсумками спілкування з регіональною владою та представниками громадськості.

Двадцять друга поспіль суботня маніфестація руху “жовтих жилетів” почалася в суботу в декількох містах Франції. Неформальні лідери руху оголосили Тулузу “столицею протесту” і закликали всіх небайдужих зібратися саме там. У зв’язку із закликами в соцмережах, МВС стягнуло додаткові сили поліції і жандармів в це місто. Акції в інших містах проходять спокійніше, однак в Парижі і Ліллі, наприклад, були відзначені невеликі сутички маніфестантів з правоохоронцями, що відповідали на такі випадки гранатами зі сльозогінним газом.

Залишити відповідь