Вівторок, 12 Березня, 2024
АвторськеАналітикаПолітика

Напередодні дебатів: Порошенко скорочує відставання від опонента

Буквально за кілька днів до другого туру соціологи продемонстрували результати останніх опитувань, які чітко вказують на те, що чинний президент Петро Порошенко суттєво скоротив відставання від Володимира Зеленського. Зокрема, під час роллінгового опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) з 6 по 16 квітня соціологи провели 2200 телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (похибка не перевищує 5%).

На переконання експертів, таке опитування дає можливість простежити динаміку настроїв виборців протягом десяти днів, хоча за цифрами є менш точним, ніж опитування методом інтерв’ю.

Отже, як засвідчили результати дослідження, загалом рейтинг кандидата Володимира Зеленського дещо знизився, а рейтинг Петра Порошенка навпаки- зріс. За даними КМІСу, станом на 15-16 квітня серед усіх опитаних респондентів, які планують прийти на вибори, 50,6% мають намір проголосувати за Володимира Зеленського, тоді як за чинного президента — 27,1%.

Принагідно варто зауважити, що станом на 6-7 квітня, за пана Зеленського були готові голосувати 50,8%, а за пана Порошенка — 21,9%.

Знизився відсоток тих, хто не збирався іти на вибори: якщо 6-7 квітня таких було 6,2%, то станом на 15-16 квітня – лише 0,2%. Близько 20% респондентів сказали, що їм важко відповісти на питання за кого вони голосуватимуть. Серед тих виборців, хто визначився і має намір прийти на вибори, станом на 15-16 квітня 65,1% планують проголосувати за кандидата “Зе”, 34,9% – за Петра Порошенка. Станом на 6-7 квітня цей показник становив відповідно 69,9% за Зеленського і 30,1% – за Порошенка.

Як зазначають у КМІСі, роллінгові дослідження є єдиним способом вивчення самих останніх електоральних тенденцій. Недоліком є те, що ці дослідження, які здійснюються за мобільними телефонами, репрезентативні для тих 93% населення, які мають «мобілки». Через це більша похибка при прогнозуванні результатів виборів, пояснюють у КМІС. У телефонних опитуваннях також дещо вищий відсоток заможних людей і тих, хто користується Інтернетом, зазначають соціологи.

Примітно, що днями той-таки КМІС оприлюднив результати іншого опитування, що проводилося з 9 по 14 квітня і показало дещо інші результати. Згідно з ним, Зеленський випереджає чинного президента майже втричі. Серед опитаних, які вже визначилися з вибором, 72,2% підтримують Володимира Зеленського, 25,4% – Петра Порошенка. Тоді як серед усіх опитаних 48,4% готові проголосувати за Зеленського і лише 17% – за чинного президента. Похибка не перевищує 3,3%.

Чи змінить свої контури електоральна мапа за підсумками дебатів, які, як очікується, фаворити виборчих перегонів проведуть в форматі “face to face” на НСК “Олімпійський” 19 квітня о 19-й вечора?

Євген Воронков, керівник «Центру психіатрії, психотерапії і практичної психології» переконаний в тому, що “баттл” Порошенка і Зеленського навряд чи суттєво змінить електоральні симпатії/антипатії. “Я не думаю, що дебати суттєво вплинуть на вибір. Хоча б в силу того, що населення мало освічене і не зможе зорієнтуватися в таких досить тонких речах. Тим більше, складно зорієнтуватися, оскільки наразі в інформаційному просторі є дуже багато «сміттєвої», огульної пропаганди. Люди сьогодні заряджені досить агресивно і якщо добре удобрювати цей грунт, може виникнути «пожежа». При цьому, не дуже зрозуміло зараз, звідки саме потече бензин», – зауважує експерт.

Cвоєю чергою політолог Олексій Гарань каже наступне: “Дебати можуть дещо скорегувати вибір людей, але я не думаю, що радикально. Якби у нас дійсно проводилися змістовні дебати, такі, як, наприклад в США, коли кандидати зустрічаються кілька разів протягом тижня, ситуація була б дещо іншою. Чому? Тому що це дає можливість потім предметно обговорити їхні дебати. А у нас офіційно дебати передбачені в останній день перед “днем тиші”, тобто ми навіть обговорити це не зможемо. Якщо дебати таки відбудуться, гадаю, щось Порошенко вони додадуть».

Що маємо в знаменнику? Команди Петра Порошенка та Володимира Зеленського попри усі “ні” таки уклали тристоронню угоду з НСК “Олімпійський” щодо можливості проведення там дебатів 19 квітня.

Зауважимо, що дискусія (якщо не сказати – епопея) щодо можливої дати і місця дебатів триває вже третій тиждень поспіль (!). Голова Національної суспільної телерадіокомпанії Зураб Аласанія неодноразово заявляв, що офіційні дебати мають відбутися у студії о 20 годині 19 квітня. Якщо один із кандидатів відмовиться від участі в них, весь ефірний час отримає його опонент. Відмовляться обидва – замість дебатів на “Суспільному” покажуть документальний фільм, що не матиме жодного стосунку до виборів.

Водночас поза межами студії НСТУ кандидати можуть зустрітися, зокрема, на “Олімпійському”.

Першим, нагадаємо, про таку ідею заявив саме Володимир Зеленський: у відеозверненні до Петра Порошенка він запропонував провести дебати 19 квітня о 19.00 на стадіоні. Президент погодився, але згодом озвучив власну дату: 14 квітня. У цей день Порошенко прибув на стадіон, але на свого опонента так і не дочекався.

Хай там як, але в команді діючого президента вустами речника передвиборчого штабу Олега Медведєва напередодні підтвердили готовність чинного президента до участі в дебатах на НСК “Олімпійський” 19квітня о 19 годині.

Кандидати будуть виступати…кожен на своїй сцені, а охоронятимуть стадіон, за словами очільника МВС Арсена Авакова понад 10 тисяч поліцейських. Заходи безпеки, як бачимо, безпрецедентні. Чи стане таким же безпрецедентним словесне дербі претендентів на головний пост країни і власне як воно скажеться на недільному виборі українців, стане відомо зовсім скоро — до виборчого часу “Ч” залишилось усього кілька днів…

Залишити відповідь