Субота, 20 Квітня, 2024
Здоров'я

Нервувати через виступ перед аудиторією – нормально, проте важливо навчитися контролювати свої емоції

Супрун рекомендує кандидатам в президенти перед дебатами заспокоїтися, спробувати подолати страх.

Про це повідомляє в.о. міністра охорони здоров’я в соцмережі Facebook.

“Говорити на публіці рано чи пізно доводиться багатьом з нас, і це вельми непросто. Нервуватися через виступи перед аудиторією, особливо великою, нормально. Головне – навчитися контролювати свої емоції”, – пише Супрун.

Вона радить почати з правильної постави і розслабити зв’язки.

“Кілька хвилин голосно позіхайте. Потім покладіть руку на груди і все нижче і нижче говоріть звук “хаммммм” – ви повинні відчути вібрацію. Регулярно робіть ці вправи, і ви зможете говорити голосом нижче, ніж раніше, з обертонами”, – написала в. о. міністра охорони здоров’я.

Щоб подолати страх, Супрун пропонує уявити, що всі люди, які дивляться на кандидатів, тільки прокинулися і в піжамах.

“Всі сонні, незачесані, а ви такі свіженькі, в голові ясність, зараз їм розповісте. Нічого страшного з вами не станеться – усвідомте це. Публічні виступи це безпечно для здоров’я і життя”, – заспокоює керівниця МОЗ.

Також вона радить знайти точку опори і візуальний контакт з людьми.

“Не ховайте очі, не дивіться в порожнечу. Саме візуальний контакт допоможе вам тримати увагу і отримувати зворотний зв’язок: чи розуміють вас, чи цікаво людині з вами, наскільки вона з вами згодна або готова заперечити”, – пояснила Супрун.

Також, за її словами, варто пити воду під час виступу, бути готовим до питань – продумати відповіді на них, потренуватися з промовою і не боятися пауз.

“Заспокійливе, але не алкоголь. Алкоголь дійсно знімає тривожність в короткостроковій перспективі, а також може поліпшити вміння говорити іноземними мовами. Але, по-перше, не існує безпечної дози алкоголю. По-друге, сп’яніння може ще більше сплутати мову і думки, а тільки лише вміст алкоголю впаде, тривожність ще більше посилиться”, – підсумувала Супрун.

Залишити відповідь