Четвер, 28 Березня, 2024
АвторськеСуспільство

Бойлери поза законом: правда і… заголовки

Новина про те, що з 1 травня бойлер можна буде встановити, лише подолавши значні бюрократичні перешкоди, сколихнула інтернет. Ще б пак: нікого не тішить перспектива після набуття нового закону про ЖКГ потрапити в рабство до комунальників (а отже, сидіти без гарячої води під час численних поривів і планових відключень, отримуючи відписки). Але, як це часто буває, перевірка інформації показала, що «все це так, але трішечки не так».

Сам закон «Про житлово-комунальні послуги», прийнятий ще 9 листопада 2017 року, є у відкритому доступі, тому всі охочі можуть із ним ознайомитися. Він справді набув чинності 1 травня і справді містить низку нововведень, до яких ми ще повернемося при нагоді. Звичайно, його мало хто читатиме. І навряд чи читали журналісти (якщо це взагалі журналісти), які почали поширювати новину про бойлери. Тому що в законі йшлося зовсім про інше. «Це стосується не бойлерів і гарячої води, а переходу на індивідуальне опалення, – прокоментував Тарас Галайда, експерт ГО “Публічний аудит”. – Воно так вже років 10 діє: просто відключити опалення не можна, треба робити проект, збирати дозволи та таке інше. А бойлер для гарячої води можна ставити і ні в кого нічого питати не треба: перекрив стояк з централізованою гарячою водою – і все, лічильник її не рахує, а бойлер гріє холодну».

Отже, йдеться про звичайну маніпуляцію. Клікабельні заголовки = збільшення трафіку = збільшення рейтингу та відповідно зростання тарифів на рекламу. Конспірологічну версію можна відкинути через непотрібність. І самостійно вирішити, як ставитися до сайтів, котрі це поширили. Адже в наш час особливо важливою стає інформаційна гігієна. Яка, як відомо, є особистою справою кожного…

1 коментар

Залишити відповідь