П’ятниця, 29 Березня, 2024
АвторськеСуспільство

Новий закон про ЖКГ: наскільки важливо заплатити за комуналку до 20 числа?

Ми вже писали про те, що набуття чинності нового закону «Про житлово-комунальні послуги» викликало низку спекуляцій у ЗМІ. Однак найбільш загрозливим виглядає пункт про можливість нарахування пені у разі несвоєчасної сплати рахунків. Мінрегіон опублікував роз’яснення щодо цього пункту, але треба бути глибоко в темі, щоб зрозуміти, чи мають постачальники послуг нараховувати пеню вже, чи доки нової угоди не укладено, про це можна не турбуватися.

 «Пеня за несвоєчасну оплату передбачена статтею 26 Закону», – коментує Тарас Галайда, експерт ГО «Публічний аудит». Текст цієї статті  говорить, що у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги споживач зобов’язаний сплатити пеню в розмірі, встановленому в договорі, але не вище 0,01 % суми боргу за кожен день прострочення. Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100 % загальної суми боргу. Нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку внесення плати за житлово-комунальні послуги. Якщо взяти до рук калькулятор і порахувати, то виходить, що на практиці хоча і доведеться заплатити більше, але це виходить майже символічно: 1000 грн заборгованості – це максимум 10 копійок пені на день, тобто 3 грн за місяць. Об’єктивно пеня не є страшною, радше просто неприємною.

Головне питання щодо цього закону, яке хвилює користувачів соцмереж: з якого дня рахується прострочення платежу за комунпослугами? «Закон набув чинності 1 травня 2019 року, а оплата за ЖК-послуги проводиться до 20 числа, тобто з 21 травня можуть проводити нарахування пені, але лише в разі, якщо такий пункт про пеню є у діючому договорі, – наголошує Тарас Галайда. – В разі, якщо пункту про пеню у діючому договорі нема, то нараховувати пеню можна буде лише з моменту підписання нового договору або внесення змін у старий». Експерт нагадав, що пеня не нараховується за умови наявності заборгованості держави за надані населенню пільги та житлові субсидії та/або наявності у споживача заборгованості з оплати праці, підтвердженої належним чином. Тобто якщо у вас зарплата 25 числа, ні про яку пеню не може йтися.

Пеня нараховується на житлово-комунальні послуги, а саме:

  • послуга з управління багатоквартирним будинком;
  • послуги з постачання та розподілу природного газу,
  • послуги з постачання та розподілу електричної енергії,
  • послуга з постачання теплової енергії,
  • послуга з постачання гарячої води,
  • послуга з централізованого водопостачання,
  • послуга з централізованого водовідведення,
  • поводження з побутовими відходами.

Слід зазначити, що пеня за прострочену сплату компослуг  не є чимось новим для України. Такий спосіб заохочення державою громадян своєчасно розраховуватися за послуги ЖКГ практикувався до листопада 1996 року, причому в розмірі тих самих 0,01 % за кожен день прострочення, але не вище суми заборгованості. Ця ставка визначалася постановою Кабінету міністрів, а нараховував пеню Ощадбанк – тодішній монополіст прийому у громадян платежів за квартиру і послуги ЖКГ. Однак  1 жовтня 1996 року було введено мораторій на пеню за послуги ЖКГ у зв’язку з невиконанням державою зобов’язань із виплати заробітної плати, пенсій, стипендій, інших грошових виплат населенню. Верховна Рада скасувала цей мораторій аж 17 грудня 2010, проте на той момент ситуація в країні дуже змінилася, і потрібно було розробити новий механізм стягнення пені, на що теж пішло доволі багато часу.

Підіб’ємо підсумки. Якщо ви звикли своєчасно оплачувати рахунки за квартиру, то для вас із 1 травня нічого не змінилося. Якщо з якихось причин ви не зможете зробити це своєчасно, то краще перечитайте свої договори з постачальниками комунальних послуг. Якщо вам вчасно не нарахували субсидію або роботодавець затримав зарплату, пеню також не нараховуватимуть – заплатите, коли зможете, тільки подбайте про довідку про затримку з виплати зарплати. Якщо після отримання попередження про несплату заборгованість не погашена впродовж 30 днів, послугу (крім електроенергії та газу) можуть відключити. Крім того, оскільки закон не має зворотної сили, то на борги, котрі існували до 1 травня, його дія також не поширюється.

Залишити відповідь