П’ятниця, 29 Березня, 2024
Суспільство

10 травня – це п’ята річниця арешту Олега Сенцова

5 років тому, саме 10-го травня, у Сімферополі арештували кінорежисера і письменника Олега Сенцова

Олег Сенцов — український кінорежисер, сценарист та письменник, громадський активіст. Лауреат Премії Сахарова “За свободу думки” та Національної премії України ім. Тараса Шевченка.

Сенцова затримали в Криму в травні 2014 року. Його було засуджено в Росії до 20 років ув’язнення за обвинуваченням у плануванні терактів в анексованому Криму. У серпні 2015 року російський суд засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму. Свій термін режисер відбуває на крайній півночі Російської Федерації в Лабитнангі.

У травні 2018 року Сенцов оголосив голодування з вимогою звільнити всіх політв’язнів Кремля. Він відмовлявся від прийому їжі протягом 145 днів і заявив про припинення голодування з 6 жовтня через загрозу примусового годування.

У Києві сьогодні пройдуть акції на підтримку Олега Сенцова.

О 13:30 від пам’ятника Ярославу Мудрому на Золотих Воротах, стартує символічна хода до 14 посольств країн-членів Ради Європи, що знаходяться в Києві.

Під час акції-перформансу “Do you remember?” активісти передадуть кожному посольству листа від українських заручників Кремля та нагадають країнам-членам Ради Європи, що будь-який діалог із Путіним треба починати із питання звільнення Олега Сенцова та усіх заручників Кремля, які незаконно утримуються за ґратами в Росії та на окупованих українських територіях.

Активісти переконані, що саме це питання має стати основним на засіданні Комітету міністрів Ради Європи, яке відбудеться 16-17 травня 2019 р. в Гельсінкі.

Залишити відповідь