Понеділок, 29 Квітня, 2024
Політика

Країни ЄС ухвалили декларацію про майбутнє Європи

Декларація, яку глави держав та урядів Європейського Союзу прийняли за підсумками неформального саміту в румунському місті Сібіу, підтвердила єдність країн ЄС навколо великого європейського проекту

Документ оприлюднений на сайті Європейської Ради.

«Ми підтвердили наше переконання, що разом ми є сильнішими у цьому дедалі більш неспокійному та тривожному світі. Ми визнаємо нашу відповідальність як лідерів за те, щоб зробити наш Союз сильнішим, і наше майбутнє – більш яскравим, визнаючи при цьому європейську перспективу для інших європейських держав. Саме тому ми сьогодні одноголосно погодили 10 зобов’язань, які допоможуть нам виконати покладену на нас відповідальність», – йдеться у документі.

Перше зобов’язання, яке погодили європейські лідери – це єдність у захисті Європи, від Сходу до Заходу, від Півночі до Півдня. Тридцять років тому мільйони людей боролися за свободу та єдність, вони повалили «залізну завісу», яка розділяла Європу десятиліттями. Більше не має місця для розділу, який спрацьовує проти спільних інтересів європейських країн.

«Ми будемо залишатися єдиними, великі й малі. Ми будемо демонструвати солідарність одне з одним у часи, коли вона необхідна, та завжди будемо стояти разом. Ми можемо та будемо говорити єдиним голосом», – йдеться у другій тезі прийнятих зобов’язань.

Третій пункт – європейські країни будуть завжди шукати спільні рішення, прислуховуватися одне до одного в дусі взаєморозуміння та поваги.

Четверте зобов’язання підтверджує, що європейські країни будуть продовжувати захист власного образу життя, демократії та верховенства права. Невід’ємні права та фундаментальні свободи для всіх європейців були здобуті у важкій боротьбі, і вони ніколи не будуть сприйматися, як даність. Європейці дотримуватимуться спільних цінностей, які гарантуються угодами ЄС.

«Ми будемо досягати результату там, де він найбільше потрібен. Європа буде залишатися великою у великих справах. Ми будемо продовжувати прислуховуватися до занепокоєння та сподівань всіх європейців, зробимо Європейський Союз ближчим до наших громадян, і ми будемо робити це послідовно, амбітно та рішуче», – говорить п’ятий пункт зобов’язань.

Шосте положення – європейські лідери погодилися навколо необхідності завжди дотримуватися принципів справедливості, – на трудовому ринку, у соціальному забезпеченні, в економіці або у цифрових перетвореннях. З цією метою європейські держави будуть зменшувати існуючі відмінності та будуть завжди допомагати найбільш вразливим у Європі, ставлячи людей вище політики.

«Ми забезпечимо для себе засоби для того, щоб відповідати амбіціям. Ми надамо Євросоюзу засоби, необхідні для досягнення його цілей та реалізації йог політики» – йдеться у сьомому пункті.

«Ми збережемо майбутнє для наступних поколінь європейців. Ми вкладатиме інвестиції в молодих європейців, та будуватимемо Союз, гідний майбутнього, здатний долати найбільш нагальні виклики 21 століття», – восьме зобов’язання.

«Ми захистимо наших громадян, та створимо для них безпеку, інвестуючи у м’яку та у жорстку силу, а також співпрацюючи з нашими міжнародними партнерами», – йдеться у дев’ятому пункті.

Нарешті, десяте зобов’язання стосується констатації – Європа завжди буде відповідальним світовим лідером. «Виклики, які постають перед нами, стосуються нас всіх. Ми будемо продовжувати працювати з нашими партнерами у світі для підтримання та розвитку міжнародного порядку, який оснований на законах, створюючи найкращі умови для розвитку торгівлі та спільно відповідаючи на глобальні проблеми, такі як збереження довкілля або боротьба з кліматичними змінами» – йдеться в останньому за порядком зобов’язанні.

Документ наголошує, що всі рішення, які приймають лідери ЄС, відповідають духу та букві перерахованих 10 зобовязань.

«Євросоюз сьогодні є сильнішим ніж вчора, і ми хочемо продовжувати розбудовувати його силу для завтрашнього дня. Це наше зобов’язання перед майбутніми поколіннями. Це дух Сібіу та оновленого Союзу 27-ми, які готові прийняти майбутнє, як один», – йдеться у документі.

Європейські лідери нагадали, що вже за кілька тижнів європейці обиратимуть своїх представників до Європейського Парламенту. Те, що Європа нині об’єднана в мирі й демократії, є одним із спільних досягнень Євросоюзу, який керується цінностями та свободами людей.

Варто зауважити, що до завершення процедури формального виходу Великобританії з ЄС до нього входять 28 європейських країн. Тобто, резолюцію в Сібіу прийнята вже з урахуванням Brexit.

Залишити відповідь