П’ятниця, 29 Березня, 2024
Мистецтво

На затонулому біля берегів Криму кораблі знайшли картини та пензлі Айвазовського

Але підняти картини з 40-метрової глибини поки неможливо

neptunexpedition.ru

На затонулому понад 100 років тому біля узбережжя Криму пароплаві «Генерал Коцебу» можуть перебувати картини Івана Айвазовського.

Про це повідомляє ТАСС з посиланням на керівника експедиції.

Відзначається, що фрагменти більше 10 картин, у тому числі кисті, імовірно, Айвазовського, виявили учасники підводної експедиції «Нептун» на затонулому в 1895 році пароплаві. Судно знаходиться на 40-метровій глибині в 12 милях від мису Тарханкут, на заході Кримського півострова.

Однак роботи з підйому артефактів припинені.

«Велика ймовірність, що при підйомі ми їх втратимо. Хоча шанс зберегти завжди є », – сказав керівник групи Дунаєв. Він зазначив, що авторство картин поки не підтверджено. Для підйому об’єктів учасникам експедиції буде необхідно провести складні роботи. Потрібно провести масштабну операцію: витягнути картини з-під двометрового шару мулу, витягти з трюму, тоді повністю відкриється стіна, на якій видно фрагменти картин», – підкреслив Дунаєв.

Корабель «Генерал Коцебу» був виявлений представниками Чорноморського центру підводних досліджень в 2015 році.

Він належав Російському суспільству пароплавства і торгівлі, був побудований в Англії в 1866 році і названий на честь губернатора Новоросії генерала Павла Коцебу. Його довжина 64 м, ширина 8,6 м, водотоннажність 1250 т, він міг взяти на борт понад 500 пасажирів.

Залишити відповідь