Четвер, 25 Квітня, 2024
Україна

На Закарпатті у заповіднику зацвіла Долина нарцисів

У Карпатському біосферному заповіднику зацвіла знаменита Долина нарцисів

Про це повідомляє ВВС-Україна.

Долина знаходиться в урочищі Кіреші неподалік від міста Хуст на Закарпатті, в годині їзди від Мукачева. Це унікальний ботанічний об’єкт, який є одним із найбільших у Європі осередків нарцису вузьколистого.

Такий високогірний вид рослин поширений в Альпах, на Балканах і в Карпатах. Вони ростуть, зазвичай, на висоті 1100-2060 метрів над рівнем моря.

Долина нарцисів є унікальною, бо вона розташована на набагато меншій висоті – всього 180-200 метрів над рівнем моря. І для того, щоб побачити її, не потрібно підніматися у гори.

Вчені припускають, що за часів льодовикового періоду через геологічні катаклізми з гір сповз величезний шмат землі разом із рідкісними рослинами. Коли лід став сходити, з гір стікало багато води, і це сприяло акліматизації і розповсюдженню нарциса.

Масове цвітіння у Долині нарцисів, як правило, розпочинається наприкінці квітня – на початку травня. Втім цьогоріч через погодні умови нарциси розквітнули трохи пізніше ніж зазвичай.

Схожу ситуацію можна було спостерігати і минулого року.

“Наразі у Долині пік цвітіння, трошки затрималися через похолодання. Так цікаво: поляни “мігрують”, щороку інша картина, купа туристів. Вчора була група з Китаю, наприклад”, – розповіла Алла Хаятова, яка днями відвідала Долину нарцисів.

Цвітіння нарцисів триватиме ще близько двох тижнів.

Залишити відповідь