П’ятниця, 29 Березня, 2024
Здоров'я

Кава може як бути корисною, так і шкодити

Немає універсального правила, скільки пити кави і як вона вплине на здоров’я.

Про це повідомляє на своїй сторінці в.о. голови Міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун.

За її словами, якщо каву помірно споживати заради задоволення, а не стимуляції мозку, то вона корисна. Кава містить кофеїн та низку поліфенольних сполук та ефірних олій. Саме фенольні сполуки передусім зумовлюють корисний вплив кави на здоров’я. Вони діють як антиоксиданти. Поліфеноли кави та кофеїн впливають на інші біохімічні процеси і на те, як нейрони спілкуються між собою.

Кава добре впливає на різні процеси в організмі. Зокрема, покращує стан вистилки (ендотелію) кровоносних судин і тим самим зменшує ризик атеросклерозу; на 40% зменшує ризик раку печінки у людей-носіїв вірусу гепатиту С, зменшує прояви викликаного алкоголем панкреатиту, у деяких людей (що мають варіант GRIN 2A рецептору глутамату) кава на 18-60% зменшує ризик розвитку хвороби Паркінсона.

Любителі кави рідше хворіють на діабет, а в людей, які швидко руйнують кофеїн (тобто “кава на них не діє”) цей напій знижує розвиток серцево-судинних хвороб. Більш відомим ефектом кави є збільшення сфокусованості, боротьба з сонливістю та покращення настрою. Кава також може шкодити здоров’ю. Перш за все – це повільне знешкодження кофеїну.

“Якщо у вас гени “потужних” цитохромів, то кава на вас майже не буде діяти, і можна пити багато. Власники “повільних” цитохромів довго знешкоджують кофеїн, тож він діє довше і сильніше, та викликає тахікардію, гіпертензію, біль в серці, тривожність і порушення сну”, – пише Супрун.

Також, кава активує симпатичну нервову систему, ту саму, що відповідає за реакції “бий і тікай”, але в когось сильніше, в когось слабше. Крім цього, є й інші гени, що зумовлюють чутливість до кави.

“Звідси висновок: якщо кава на вас сильно діє, від неї калатає серце, вам тривожно, пересихає в роті і пропадає сон – не пийте каву. Саме вам вона шкідлива. Інший варіант – декофеїнізована кава, що має антиоксиданти, але не має кофеїну”, – зазначає Супрун.

Залишити відповідь