Четвер, 25 Квітня, 2024
Екологія

Їжаки в Європі перебувають під загрозою

Через втрату середовища та природного корму відбувається зменшення популяції цих тварин та занесення їх до списку видів, яким загрожує вимирання.

Про це повідомляє DW.

Основні чинники зниження популяції пов’язані з розвитком аграрної галузі. Велике сільськогосподарське виробництво позбавляє їжаків їхнього природного середовища, оскільки фермери викорчовують чагарники та дерева, щоб звільнити площі для вирощування сільськогосподарських культур.

Іншою проблемою є збільшення використання пестицидів, які знищують природний корм їжаків – комах, а також безхребетних – черв’яків та слимаків. Варто враховувати і збільшення кількості збудованих доріг, стін та різного роду огорож. Все це обмежує здатність їжаків до міграції та завдає серйозної шкоди їхньому виживанню в довгостроковій перспективі, перешкоджаючи можливостям спарюватися.

Водночас, як пише видання, втрата їжаками середовища існування відбувається не лише через розвиток сільського господарства. Упродовж останніх років у садках та дворах навколо приватних будинків значно поменшало рослинності, що ускладнює виживання їжаків. Додатковою загрозою для них є й хімічні речовини, які люди використовуються у садах: їжаки або самі їдять хімікати, або ж ті потрапляють в їхній організм при поїданні слимаків чи равликів, які ці речовини вже спожили. Утім, як зазначається, їжаки добре прижилися у міських умовах, у парках та дендраріях.

Залишити відповідь