П’ятниця, 29 Березня, 2024
Економіка

Викладачам не можуть підняти зарплатню через брак коштів

У Міністерстві освіти і науки заявляють, що держава поки що не може збільшити посадовий оклад вчителів до 3 мінімальних зарплат, як це передбачено статтею 61 закону “Про освіту”

Про це йдеться у листі МОН №1/9-297 від 10 травня до Профспілки працівників освіти і науки, повідомляється на порталі “Нова українська школа“.

“За обрахунками Міністерства освіти і науки, для впровадження в дію положень цієї статті закону з 1 січня 2019 року необхідно додатково передбачити у державному бюджеті 235,7 мільярда гривень”, – йдеться у листі.

Як зазначається, стаття 61 закону “Про освіту” встановлює посадовий оклад педагогів найнижчої кваліфікаційної категорії на рівні трьох мінімальних зарплат (мінімальна зарплата зараз становить 4173 гривень – ред.). Також передбачено, що оклад кожної наступної категорії збільшується мінімум на 10%.

Окрім того, відповідно до цієї статті, посадовий оклад науково-педагогічних працівників найнижчої категорії встановлюється на 25% вище від посадового окладу педагогічних працівників найнижчої категорії. Наступні категорії – мінімальне збільшення на 10%.

Водночас перехідні положення закону передбачають, що норми статті 61 мають впровадити до 2023 року. До цього часу положення передбачають збільшення посадового окладу вчителів до чотирьох прожиткових мінімумів.

“За обрахунками Міністерства освіти і науки, для впровадження в дію цієї норми закону з 1 січня 2019 року необхідно додатково передбачити у державному бюджеті 102,4 мільярда гривень. Джерела покриття цих витрат у бюджеті країни відсутні”, – наголосили у МОН.

В міністерстві додали, що зарплата педагогів збільшуватиметься в межах можливостей держбюджету.

Залишити відповідь