Четвер, 25 Квітня, 2024
Політика

Президент закликав нову владу дотримуватися закону про українську мову

Президент Петро Порошенко закликав нову владу дотримуватися закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», який був ухвалений ВР і вчора підписаний Главою держави

Про це Петро Порошенко сказав, виступаючи під час церемонії закриття ХІХ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика та нагородження переможців.

«Вчора, 15 травня, який назавжди увійде в історію, я мав високу честь і високу гордість підписати закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Насправді це величезна подія і було дуже зворушливо бачити на очах громадських активістів сльози і чути, що вони не вірили, що це взагалі можливо. Ми з вами це зробили», – сказав Петро Порошенко.

Президент підкреслив, що цей закон підтримує державний статус української мови, забезпечує конституційне право громадян України говорити рідною мовою і чути її в публічному просторі.

«Це право реалізовуватиметься у відповідності до європейських моделей мовної політики», – додав він.

Глава держави наголосив, що робота над законом тривала не один рік, відбулася дуже широка дискусія по всій Україні і за її межами, у багатьох питаннях знайдено розумний компроміс, а підготовка до другого читання тривала кілька тижнів пленарної роботи Верховної Ради. Президент також вважає, що «дуже правильним було рішення керівництва Парламенту так побудувати графік роботи над законопроектом, щоби і фінальне голосування, і підписання Президентом відбулися вже після президентських виборів».

«Так і сталося – після 21 квітня (закон був проголосований у ВРУ та підписаний Президентом – ред.). Це наочний доказ того, що цей закон для нас не був предметом політичної кон’юнктури. Це питання державотворення»,  – зазначив Петро Порошенко та додав, що документ вивірений настільки, щоби жодна політична сила не мала підстав ініціювати його перегляд.

Він нагадав про високий рівень підтримки закону у Верховній Раді у 278 народних депутатів, які віддали свій голос за документ.

«Це є яскравим свідченням того, що закон об’єднує українське суспільство, об’єднує державу, а не навпаки як нас лякали з боку Москви і Кремля, і з боку п’ятої колони», – наголосив Президент.

При цьому він додав, що за цей закон голосували і влада, і опозиція, всі політичні сили, які не озираються на Москву.

«Це дозволяє прогнозувати нашому закону дуже довге життя. Сподіваюся, що і нова влада, уважно вивчивши текст закону, підтримає і його дух, і його букву», – наголосив Петро Порошенко.

Залишити відповідь