Вівторок, 16 Квітня, 2024
АнонсиКультура

Куди піти 30 травня

https://kyiv-online.net/wp-content/uploads/2019/05/afisha-kyiv-musychny-provulok.jpg

Концерт «Музичний провулок: Kulshenka + Sophistication»

Зустрічайте резиденток другого випуску «Музичного провулка» від Urban Space 500 – Kulshenka, сольний проект учасниці тріо Panivalkova Ірини Кульшенко, та sophistication., one-woman band київської музикантки Софії Швагер.

Kulshenka

Мультиінструменталістка, співачка та композиторка, екс-учасниця гурту Panivalkova – Ірина не обмежує себе жодними межами, самостійно робить аранжування, співає українською, англійською та французькою. Восени 2019 року вийде її повноформатний альбом «Хто захистить від повені дерева».

Sophistication

Софія поєднує легку акустичну гітару зі вдумливими текстами і пронизливим виконанням. У своєму альбомі ‘looming’, що вийшов 2018 року, вона намагається зберегти атмосферу спокою і рівноваги посеред метушні великого міста – сповільнитися й осмислити те, що відбувається навколо.

Час: 20.00.

Місце: Urban Space 500 (вул. Б. Грінченка, 9).

Вартість: 150 – 200 грн.

https://kyiv-online.net/wp-content/uploads/2019/05/afisha-kyiv-g-g-giger.jpg

Виставка Г.Р. Ґіґера «40 років фільму «Чужий»

Перша в Україні ретроспективна виставка лауреата премії «Оскар» за найкращі візуальні ефекти, швейцарського художника-сюрреаліста ГАНСА РУДОЛЬФА ҐІҐЕРА (1940-2014).

Г.Р. ҐІҐЕР, enfant terrible світового мистецтва, «батько біопанку», є автором дизайну найбільш впізнаваного образу монстра у світовому кінематографі – Чужого. Рівно 40 років тому, у 1979 р. вийшов на екрани перший однойменний фільм (реж. Рідлі Скотт), що назавжди змінив жанри sci-fi та жахів, потужно вплинув на поп-культуру й дизайн у кіно, комікси та комп’ютерні ігри.

32 оригінальні графічні твори та 7 скульптур 1960-2000-их рр., як знакових, так і раритетних, таких, що відображають пошуки митця на різних етапах його творчого шляху, можна буде побачити на виставці у холі Довженко-Центру. В експозиції будуть представлені «Біомеханоїди» 1960-х, «Трип-Тихон» 1970-го, біомеханічні пейзажі 1970-х, енциклопедичний автопортрет 1976-го, ранній концепт-арт для нереалізованого фільму Алехандро Ходоровського «Дюна» та для фільму «Чужий». Серед найбільш вражаючих робіт – двометрова скульптура «Чужого».

Більше про митця та його творчість відвідувачі виставки дізнаються з документального фільму «Темна Зірка: Світ Г.Р. Ґіґера» (Dark Star: H. R. Gigers Welt, 2014, реж. Белінда Саллін) та з кінолекторію Довженко-Центру, що продемонструє фільми 1960-1980-их років, знятих за життя митця та його безпосередньої участі.

Твори надано Museum HR Giger (Грюєр, Швейцарія), заснованим самим художником у 1998 р.

Куратори: Marco Witzig (Швейцарія), Carole Glauser (Швейцарія), Myroslava Hartmond (Україна).

30 травня відбудуться перші події паралельної програми:

18.00 – спеціальний музичний перформанс Українського Імпровізаційного Оркестру Ukrainian Improvisers Orchestra під керівництвом Дмитра Радзецького, натхненний Г.Р. Ґіґером.

19.00 – лекція Марко Вітціга Marco Witzig, куратора HR Giger Museum і особистого друга Г.Р. Ґіґера

Проект є складовою мультидисциплінарної програми «Чужа Швейцарія» до 40-річчя прем’єри фільму «Чужий», ініційована Посольством Швейцарії в Україні:

30.05 – 30.06 Ретроспективна виставка Г.Р. Ґіґера «АЛІЄНація», Довженко-Центр, вул. Васильківська 1, м.Голосіївська.

30.05 – 12.06 Виставка «Camera Obscura. Ґіґер та фотографія. 1950-1960-ті». Галерея Triptych: Global Arts Workshop, Андріївський узвіз, 34. Щодня, 11.00 – 19.00, вхід вільний.

02.06 концерт швейцарського рок-гурту The Young Gods, Monteray Club, вул. Прорізна, 8.

Час: 12.00.

Місце: Національний центр Олександра Довженка (вул. Васильківська, 1).

Вартість: 80 грн, вхід вільний для співробітників музеїв, осіб з інвалідністю 1-2 групи, учасників бойових дій за наявності дійсного посвідчення, вхід для дітей до 16 років – тільки у супроводі дорослих, за ціною пільгового квитка.

https://kyiv-online.net/wp-content/uploads/2019/02/afisha-kyiv-caribbean-club-the-hypnotunez.jpg

Концерт The Hypnotunez

The Hypnotunez – це провокативне поєднання свінгу, джазу та класичного рок-н-ролу, звучання їхніх інструментів шокує, а пісні дивують тематикою. Вони вже підкорили сцени багатьох країн Європи: Польщі, Німеччини, Франції, Чехії, Угорщини, Білорусі, Молдови.

На концерті відбудеться ексклюзивна презентація пісень із нового альбому та прозвучать уже відомі композиції.

Час: 20.00.

Місце: Docker pub (вул. Богатирська, 25).

Вартість: 175 – 2025 грн.

https://kyiv-online.net/wp-content/uploads/2019/05/afisha-kyiv-shcherbenko-art-centre-oleksandra-tokarieva.jpg

Виставка Олександри Токаревої «Контакт/Чуття/Запалення»

«У густому тумані плавають люди, доторкаючись та залишаючи одне одному запалення»

Серія робіт Олександри Токаревої – це візуалізація особистих переживань, пошуків, аналізу та спроб збагнути природу важких взаємостосунків із тим, що оточує.

Відверті почуття та інтимні переживання авторки втілені в акварельній графіці та керамічних скульптурах. Свої творіння художниця називає сутностями. Аморфні, ніжні та вразливі – вони подібні до людей, які стикаючись необачно завдають та отримують болісні поранення. Сліди їхніх контактів – червоні точки, що пульсують у місцях дотиків. Їх залишають спішно, зухвало, нахабно, іноді несвідомо, проте часто егоїстично, хтиво та бездумно.

Викриваючи свої біль та поранення в одкровенні, ми понад усе прагнемо гармонії та повного розкриття власної інтимної сутності. Саме таким одкровенням є виставка «Контакт/Чуття/Запалення». Це історія про наше оточення і складність взаємодії у стосунках. Про власний вибір та відповідальність за нього. Адже наші рани залишені тими, кого ми обрали самі.

Олександра Токарева народилася в місті Мукачевому на Закарпатті. У 2011 році закінчила Київський Національний Університет Будівництва та Архітектури. З 2006 року була учасницею арт-групи ШАПКА, у складі якої стала фіналісткою конкурсу МУХі 2010 та PinchukArtPrize 2010.

«Контакт/Чуття/Запалення» – перший персональний проект художниці. Роботи Олександри Токаревої були представлені на виставках у Києві, Ужгороді, Одесі, Парижі та Празі. Живе та працює у Києві.

Час: 11.00.

Місце: Shcherbenko Art Centre (вул. Михайлівська, 22в).

Вартість: вхід вільний.

https://kyiv-online.net/wp-content/uploads/2019/05/afisha-kyiv-kontsert-ansambl-baroccoplus.jpg

Концерт «На перехресті епох»

Мистецький проект BaroccoPlus запрошує на концерт інструментальної та хорової музики українського бароко. У древньому храмі музеї «Кирилівська Церква» звучатимуть твори М. Дилецького, М. Березовського, А. Веделя, Д. Бортнянського. Також ви почуєте струнний і вокальний ансамбль та клавесин.

У програмі – соната для скрипки та чембало М. Березовського та концерт для клавесину з оркестром Д. Бортнянського.

Соло на клавесині виконає видатна клавесиністка, професор кафедри старовинної музики НМАУ ім. Чайковського Світлана Шабалтіна.

А також у виконанні вокального ансамблю прозвучать духовні твори М. Дилецького «Єдинородний Сину», А. Веделя «Нехай повні будуть уста наші…» та інші.

Час: 19.00.

Місце: Кирилівська церква (вул. Олени Теліги, 12).

Вартість: 200 грн.

https://kyiv-online.net/wp-content/uploads/2019/05/afisha-kyiv-m17-hamlet-sinkovskyi.jpg

Відкриття виставки Гамлета Зіньківського «Нічого зайвого»

Мистецтво, яке муляє очі комунальникам. Картини, що нагадують про найголовніше. Прості істини, які так легко загубити у вирії брендів, фірм, статусів.

«Нічого зайвого – ось те, про що я нагадую собі багато разів на день. Не так уже й багато речей потрібно для життя: летиш із одною валізою на цілий місяць до іншої країни – і нічого, не помер без сервізів, штор, торшерів…»

Час: 20.00.

Місце: Центр сучасного мистецтва M17 (вул. Антоновича, 102-104).

Вартість: дорослий квиток – 100 грн, пільговий квиток (діти, студенти та пенсіонери за наявності посвідчення) – 70 грн.

https://kyiv-online.net/wp-content/uploads/2019/04/afisha-kyiv-maria-caballero-paino-flamenko.jpeg

Концерт Maria Caballero та Piano Flamenco Band

Maria Caballero – екстравагантна танцівниця з батьківщини фламенко, її танець – вибуховий мікс із традиційного фламенко та трендів сучасної хореографії. Вона навчалась у метрів стилю – Manolete, Ciro, La Tati, Belén Maya, Manuel Liñan, Marcos Flores, Beatriz Martín, Juana Amaya, Mario Maya, Carmen Cortés, Javier Latorre.

Piano Flamenco Band – український ансамбль, що виконує традиційне фламенко. До характерного «іспанського» звучання гітари та кахони вони додали фортепіано, яке надає нової мелодійності.

Склад ансамблю:

Вікторія Гаврик – композитор, піаніст, художній керівник ансамблю

Євген Седько – гітара

Олександр Селезньов – перкусія

Павло Попроцький – флейта

Андрій Романенко – бас-гітара

Час: 20.00.

Місце: Caribbean Club (вул. Симона Петлюри, 4).

Вартість: 170 – 790 грн.

https://kyiv-online.net/wp-content/uploads/2019/05/afisha-kyiv-pinchuk-art-centre-lektsia-3.jpg

Лекція Лесі Кульчинської «Чому воюють з творами мистецтва?»

PinchukArtCentre запрошує на другу лекцію культурологині Лесі Кульчинської в межах публічної програми до виставки Ain’t Nobody’s Business.

Під час лекції «Насильство над образом. Чому воюють з творами мистецтва в Україні» буде здійснена спроба дати пояснення загадковому феномену війни з творами мистецтва і відповісти на запитання: що є причиною насильства над беззахистним образом та яку мету воно переслідує? Звертаючись до конкретних випадків цензури та особливо інтенсивних реакцій на мистецтво в Україні з 1991 року до сьогодні, лекторка розгляне, як змінювався характер цих реакцій, та проаналізує те, що в них залишилося незмінним.

Леся Кульчинська – культурологиня, кураторка, дослідниця візуальної культури, має ступінь кандидата мистецтвознавства. Авторка книжки «Смислоутворення в кінематографі: жарові механізми» (Київ, 2017). Кураторка виставок «Українське тіло» (2012), «Кажуть там ти знайдеш своє щастя» (2015), «Пліт Крим. Карта долі» (2016) та ін. Авторка проекту «Мобільна школа візуальної освіти». Сфера дослідницьких інтересів: теорія та історія образу, теорія кіно. Живе та працює в Києві.

Час: 19.00.

Місце: PinchukArtCentre (вул. Велика Васильківська, 1-3 / вул. Басейна, 2), 2 поверх, експозиція виставки Ain’t Nobody’s Business.

Вартість: вхід вільний, реєстрація.

https://kyiv-online.net/wp-content/uploads/2019/05/afisha-kyiv-closer-2.jpg

Концерт «Closer jazz. Kristina Kirik Quartet»

Джаз у вікон Клоузер і бузини зі схилу гори Щекавиці цього літа відбудеться знову. Повертаємося до перерваної нумерації. Closer jazz. Концерт # 137.

Христина Кирик – контрабас

Яків Цветинський – труба

Борис Могилевський – саксофон

Тарас Козак – барабани

і спеціальний гість Дарина Гаврик – вокал

Час: 20.00.

Місце: Closer Art Centre (вул. Нижньоюрківська, 31).

Вартість: 200 грн.

Залишити відповідь