Неділя, 28 Квітня, 2024
Суспільство

В Україні ліквідують інтернати

Навіть зразковий інтернатний заклад не замінить дітям справжньої родини

Через це Міністерство охорони здоров’я змінить систему підтримки дітей, що не мають батьків. Про це повідомила в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун в Facebook.

“І це не про закриття інтернатних закладів. Насправді з дітей, що живуть у таких закладах в Україні, лише 8% мають статус дітей-сиріт. У решти є мама або тато, або обидва з батьків, які опинилися в скрутному становищі та не можуть виховувати дитину. Щоб ці діти зростали у своїй сім’ї, шукаємо способи допомогти таким сім’ям”, – написала вона.

В МОЗ планують ліквідувати дитячі будинки-інтернати до 2020 року. Цей рік інтернати працюватимуть у звичному режимі, однак дітей, що там навчаються будуть влаштовувати у сім’ї. Після 2020 року дітей перестануть приймати в дитячі будинки.

“Буде створено всі умови, щоби ці діти могли повноцінно зростати зі своїми рідними батьками. У виключному випадку вони будуть жити в патронатній чи прийомній сім’ї”, – пише міністерка.

Замість дитячих будинків створять паліативно-реабілітаційні центри. Кількість мість в таких центрах буде залежати від потреб громади.

“Сьогодні критично не вистачає реабілітаційних та паліативних центрів. Від моменту направлення дитини в такий центр до початку лікування – проходить близько року. Це сильно впливає на ефективність лікування та реабілітації дитини. Паліативна допомога і реабілітація увійшли в “зелений перелік” – гарантований державою пакет послуг, за який платитиме Національна служба здоров’я України. Ці послуги для громадян будуть безоплатні”, – пише Супрун.

Залишити відповідь