П’ятниця, 29 Березня, 2024
Політика

Зеленський запропонує Раді скасувати “Роттердам+” та запровадити зміни

Президент Володимир Зеленський внесе до Верховної Ради законопроект, що скасовує формулу ціноутворення на електроенергію “Роттердам+” та запропонує нову формулу – “Роттердам-”

Про це повідомив представник Зеленського у Кабінеті міністрів Андрій Герус під час брифінгу в Адміністрації президента в ефірі Еспресо.TV

Він зазначив, що команда глави держави підготувала відповідний законопроект, який внесуть до парламенту в понеділок, 17 червня.

“Команда президента підготувала законопроект, в понеділок буде внесений у Раду, про зниження вартості електроенергії, а саме пропонується, щоб формула “Роттердам +була скасована, і щоб замість неї діяла інша формула. Можна назвати “Роттердам-“, – сказав представник Зеленського в Кабміні.

Герус зазначив, що з формули приберуть вартість доставки вугілля з Роттердама.

“З формули приберуть вартість доставки вугілля з Роттердама… пропонується введення дисконтів – якщо гірше якість вугілля, повинна бути нижче вартість, яка зараховується у тариф… Цим же законом пропонується перенести запуск ринку електроенергії на один рік, тому що неправильно настільки непідготовлений ринок запускати з 1 липня. Протягом цього року буде існувати формула “Роттердам-“, – заявив він.

За розрахунками представника президента в уряді, формула “Роттердам+” призводила до збільшення вартості електроенергії та приносила енергогенеруючим компаніям 12 млрд грн щороку.

У законопроекті Зеленського буде передбачено відтермінування запровадження ринку електроенергії на рік – до 1 липня 2020 року. Саме доти діятиме формула “Роттердам-”.

Залишити відповідь