Субота, 20 Квітня, 2024
Суспільство

Філарет попросив Авакова захистити віруючих і майно УПЦ КП

Патріарх Української православної церкви Київського патріархату попросив міністра внутрішніх справ України захистити віруючих і майно УПЦ КП від новоствореної ПЦУ.

Про це повідомляє протоієрей Микола Лагодич.

“Вельмишановний Арсене Борисовичу! Після проведення Помісного Собору Української Православної Церкви Київського Патріархату, який підтвердив право українського народу на незалежну Церкву з патріаршим управлінням, з боку представників Православної Церкви України були здійснені ряд відверто злочинних дій”, — йдеться в зверненні.

Філарет наголошує, що представники ПЦУ “силою, рейдерськи захопили” приміщення Свято-Феодосіївського монастиря, і в той же день “виселили архімандрита Андрія (Маруцака) за те, що він взяв участь у Помісному соборі” УПЦ КП. Патріарх зазначив, що приналежність монастиря підтвердило рішення Священного Синоду ПЦУ. У заяві також йдеться про захоплення приміщення Успенського храму на Пирогощі в Києві, який належить УПЦ КП.

“Звертаюсь до вас, Арсене Борисовичу, як до міністра внутрішніх справ України з проханням захистити права та свободи вірних Української православної церкви Київського патріархату, надати правову оцінку протиправним діям представників ПЦУ, гарантувати невтручання у внутрішнє життя УПЦ КП, унеможливити церковне рейдерство”, — закликав Філарет.

На заяву відреагував заступник голови управління зовнішніх церковних зв’язків ПЦУ Євстратій Зоря.

“Монастир був і залишився в ПЦУ, рішення, на яке посилається Патріарх — щодо парафій і монастирів ПЦУ, а не “УПЦ КП”. Тож на бланку та від імені УПЦ КП посилатися на рішення Синоду ПЦУ про релігійні організації ПЦУ — абсурд”, — написав він у Facebook.

Залишити відповідь