Субота, 20 Квітня, 2024
Політика

Рада прийняла законопроєкт про отримання добровольцями статусу УБД

Верховна Рада України прийняла законопроєкт №2045-1 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання статусу і соціальних гарантій окремим особам з числа учасників антитерористичної операції”, яким буде запроваджено механізм отримання статусу учасника бойових дій добровольцями

За документ у вівторок, 29 жовтня, проголосував 321 парламентарій. Нардепи також схвалили скорочену процедуру підготовки документа до другого читання.

Проєктом запропоновано доповнити закон “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, додавши до переліку учасників бойових дій осіб, в період до набрання чинності ЗУ “Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях в Донецькій і Луганській областях “, які добровільно захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України і безпосередньо виконували бойові завдання антитерористичної операції у районах її проведення не менше 30 календарних днів (незалежно від перерв), у взаємодії зі Збройними силами України, Міністерством внутрішніх справ, Національною поліцією, Національною гвардією, Службою безпеки України та іншими утвореними відповідно до законів України військовими формуваннями та правоохоронними органами.

Підкреслимо, цей статус пропонується не поширювати на працівників підприємств, установ, організацій, які залучалися і брали безпосередню участь у забезпеченні проведення АТО, а також осіб, які добровільно забезпечували (або добровільно залучалися до забезпечення) проведення АТО (в тому числі здійснювали волонтерську діяльність) .

Законопроєктом пропонується також встановити механізм прийняття рішення про надання статусу учасника бойових дій таких осіб і встановлюються відповідні підстави.

Крім того, законопроєктом також регламентується поширити відповідні державні соціальні пільги та гарантії цих осіб на членів їх сімей.

Залишити відповідь