Субота, 20 Квітня, 2024
Війна

Захоплені Росією кораблі ВМС України повернулися додому, але пошкоджені та розграбовані (документ,відео)

Фото: Анатолій Матіос /Facebook

Вчора, захоплені торік Росією українські кораблі “Бердянськ”, “Нікополь” та “Яни Капу” прийшли у порт Очаків. Їх супроводжували буксири “Титан”, “Гайдамака” та пошуково-рятувальний корабель “Сапфір”, які ще 16 листопада вийшли з портів Одеси, Чорноморська та Южного. Захоплені кораблі були дуже сильно пошкоджені та розграбовані росіянами.

У Міністерстві Оборони повідомили, що за словами командувача ВМС ЗС України адмірала Ігоря Воронченка, є інформація про те, що росіяни на згаданих захоплених кораблях демонтували деякі засоби зв’язку та навігаційне обладнання.

“Будуть проведені слідчі дії Державним бюро розслідування, військовою прокуратурою, після чого ми матимемо повну картину щодо стану переданих кораблів. Це дасть змогу передати інформацію для надання правової оцінки діям Російської Федерації до українських і міжнародних судових інстанцій” ‒ додав адмірал Ігор Воронченко.

Так само, стало відомо, що саме викрали і пошкодили на захоплених кораблях ВМС України росіяни.

Відповідну доповідну записку, складену на ім’я командувача флотом адмірала Воронченко, оприлюднив колишній головний військовий прокурор України Анатолій Матіос.

Згідно з цим документом, російські мародери зняли з буксира і бронекатерів не тільки все навігаційне і радіотехнічне обладнання, зокрема радари і американські радіостанції “Харріс” , але навіть унітази і кухонні плити та розетки.

“РФ з політичним єзуітством, ніби внаслідок перемовин повернула, ( а для громадян РФ – у своїй кримінальній справі передала на відповідальне зберігання Україні) брутально захоплені у нас кораблі- «Нікополь», «Бердянськ» та «Яни Капу»! Але це не так! РФ Була змушенна – інакше мала б трабли зі своїми кораблями у портах усього світу! “,- написав в фейсбуці Матіос.

Залишити відповідь