Середа, 24 Квітня, 2024
Суспільство

Труба знімає з ДБР відповідальність за зупинку справ Майдану

Директор Державного бюро розслідувань(ДБР) Роман Труба заперечує, що розслідування справ Майдану зупинено через відсутність норми в законодавстві про переведення слідчих Генпрокуратури до ДБР.

Про це голова відомства повідомив у своєму Telegram каналі.

“Хочу спростувати міф, що розслідування справ Майдану зупинено начебто через відсутність норми в законодавстві про переведення слідчих ГПУ до ДБР. Це не відповідає дійсності”,- написав він.

Труба вважає, що ДБР поки нема що розслідувати – Генеральна прокуратура України фізично ще не передала матеріали проваджень. Наразі вони проводять інвентаризацію – там тисячі томів. По законодавству вони мають передати матеріали протягом трьох місяців – цей процес не залежить від ДБР.

Він нагадав, що зі 114 кримінальних проваджень до ДБР переходить менше половини – близько 50.

Так само Труба впевнений , що слідчі ДБР готові приймати матеріали проваджень та продовжувати розслідування. Сьогодні призначений в.о. керівника підрозділу з розслідування злочинів, вчинених у зв’язку із масовими протестами у 2013-2014 роках. Слідча група комунікує з представниками прокуратури: все працює злагоджено.

Голова відомства вважає, що у них завжди говорили не про автоматичне переведення слідчих ГПУ, а про скорочену процедуру конкурсного відбору.

“Я лише за те, щоб розслідування завершили ті люди, які займалися ним всі роки, але водночас переконаний, що співбесіда з ними має відбутися. Я би хотів, щоб після шести років розслідування матеріали проваджень були скеровані до суду, а не передані до інших правоохоронних органів. Але цього не відбулося. Тому не потрібно звинувачувати ДБР в тому, що матеріали доведеться переглядати наново”,- написав Труба.

Він підкреслив, що ДБР буде викладатися на всі 100%.

“Ми готові співпрацювати з адвокатами родин, слідчими ГПУ, з усіма громадянами, щоб по справам Майдану Україна отримала відповідь”,-резюмував голова відомства.

Залишити відповідь