Четвер, 18 Квітня, 2024
Події

У Мінську проходила акція проти “поглиблення інтеграції” Білорусі з Росією

Поки Олександр Лукашенко у Сочі зустрічався з Володимиром Путіним, у центрі Мінська проходили акції на підтримку незалежності Білорусі під гаслом “Ні російський окупації!”.

Про це повідомляє видання REFORM.by

На несанкціонований протест на Жовтневий майдан Мінська вийшли близько 1000 осіб, переважно молодь. Мінська мліція не завадила мітингу та демонстрації, хоч звичайно зупиняє навіть несанкціоновані одиночні пікети.

У соціальних мережах опозиційні політики та блогери закликали людей встати живим ланцюгом в центрі міста на проспекті Незалежності, а потім прийти на мітинг на Жовтневому майдані. На ці заклики близько тисячі людей вийшли з гаслами проти інтеграції з Росією та національними біло-червоно-білими прапорами і прапорами ЄС.

Більшість учасників становила молодь, яка не входить в опозиційні партії. Спочатку люди встали живим ланцюгом на проспекті Незалежності, а потім відбулися мітинг і хода.

Учасники тримали плакати “Це не інтеграція – це Окупація”, “Не пускайте в будинок звіра”, “Президент здає країну”, “Москалі, ідіть додому”.

Активні учасники мітингу в Мінську публічно порвали портрети президента Росії Володимира Путіна, а в колоні лунало українською мовою: “Путін – геть!”.

Нікого з учасників мітингу і маніфестації не затримано, хоча є багато міліції, яка повідомляє, що акція не санкціонована.

Під час ходи до площі Незалежності був затриманий лише один провокатор. За словами очевидців, неадекватний і ймовірно нетверезий молодий чоловік падав на землю, кидався на людей, кричав “Росія!” І т.д. Учасники ходи довго вмовляли силовиків затримати його, врешті-решт хлопця забрали в синій мікроавтобус.

Лукашенко 7 грудня прибув до Сочі на зустріч з Путіним. Лідери двох країн повинні обговорити процес інтеграції в рамках договору про Союзну державу. Днем раніше Лукашенко не виключив, що на переговорах може бути підписана відповідна угода, але підкресливши, що мова про втрату суверенітету не йде.

В свою чергу, коментуючи заяви Мінська, глава російського уряду Дмитро Медведєв заявляв, що інтеграція може зменшити суверенні повноваження двох країн, проте цього не потрібно боятися. За його словами, повністю поступатися суверенітетом не доведеться.

Залишити відповідь