П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Мистецтво

На Львівщині через негоду обвалився дах пам’ятки архітектури національного значення

У селі Олесько на Львівщині через негоду обвалилася частина даху колишнього Монастиря капуцинів.

Про це повідомляє Львівська національна галерея мистецтв імені Б.Г. Возницького.

Як зазначається, інцидент трапився 3 січня. В будівлі розташоване фондосховище Львівської національної галереї мистецв імені Б.Г. Возницького.

Станом на 4 січня почалися роботи зі створення на даху тимчасового накриття, яке вбереже фондосховище від затікання. Музейним предметам нічого не загрожує.

“Відбулася конструктивна розмова керівництва Галереї з представниками ЛОДА стосовно проблемних питань фондосховища в Олеську і не тільки цього об’єкту. Наші спільні майнові питання тепер будуть врегульовуватись на іншому рівні і з новими відповідальними особами. Обидві сторони – ЛОДА і Галерея – констатують порозуміння на цьому етапі”, – повідомили у галереї мистецтв.

Там також додали, що дах над монастирем та костелом був повністю замінений у післявоєнні роки радянською владою “без дотримання відповідних технологій”, під час реконструкції було використано невідповідну деревину.

“Саме ця частина, повністю згнивши, була завалена буревієм. Дах зведено у 1950-х роках, після того як монастир у 1944 році спалили нацисти”, – повідомили у галереї.

На даний момент вхід на територію Монастиря капуцинів закритий.

“У його приміщені тимчасово не діють виставки, по-друге, ризики обвалу даху зростають через погодні умови власне в зимовий період. У фондосховищі постійно чергує поліція охорони”, – зазначили представники галереї мистецтв.

8-9 січня відбудеться засідання спеціальної комісії за участі представників Міністерства культури і Львівської ОДА, яка буде розслідувати обвал частини даху будівлі в Олесько та вирішуватиме питання виділення грошей на ремонт даху. 

Залишити відповідь