Четвер, 25 Квітня, 2024
Економіка

Укрзалізниця купила кондиціонери в п’ять разів дорожче реальної ціни

Філія “Центр забезпечення виробництва” АТ “Укрзалізниця” купила в АТ “Завод Екватор” кондиціонери для пасажирських вагонів на загальну суму 28 млн 430 тисяч гривень.

Про це повідомляють журналісти проєкту “Наші гроші”.

Передбачається, що до кінця 2020 року виробник поставить 19 комплектів покрівельної системи кондиціонування повітря з індивідуальним регулюванням температури в кожному купе. Вартість комплекту для одного вагона становила 1,5 млн грн.

Йдеться про кондиціонери АВК-25. Вони мають продуктивність охолодження 30 кВт і обігріву в режимі теплового насоса 20 кВт.

Найдорожчим і найпотужнішим серед кондиціонерів, ціни яких є в інтернет-магазинах, є канальний інверторний Mitsubishi Heavy FDU250VS за 323 тис грн. У магазині він коштує в 5 разів дешевше, ніж купила “Укрзалізниця”.

Примітно, що єдиним конкурентом було харківське ТОВ “НВО “А.Т.О.Р.” Володимира Морозова з продукцією того ж “Екватора”, причому ніхто не знижував ціну під час аукціонів.

ТОВ “ЕЛПО Україна” вимагало від замовника розділити предмет закупівлі. За його словами, виробником кондиціонера є “Екватор”, а пульта регулювання температури – “А.Т.О.Р”. Фірма заявила, що замовник навмисне обмежив вільну прозору конкуренцію.

Залишити відповідь