Субота, 20 Квітня, 2024
Економіка

Приватні бухгалтери мають почати перевіряти операції своїх клієнтів на предмет підозрілості

Відповідно нових законів про фінансовий моніторинг, бухгалтери, які надають приватні послуги, обслуговуючи по декілька підприємців, мають почати перевіряти операції своїх клієнтів.

Про це повідомляють у прес-службі Міністерства фінансів.

Про підозрілі операції приватні бухгалтери повинні будуть доповідати до Державної служби фінансового моніторингу. Підозрілими операціями можуть вважатися незвично великі грошові перекази; нетипові для підприємця операції; операції, проведені у незвичний спосіб; а також фінансові операції, які не мають очевидної економічної мети.

«Однак це не означає, що бухгалтери перетворять свою роботу на суцільний пошук підозрілих операцій. Якщо звичайна людина чи підприємство із року в рік ведуть одну і ту саму діяльність, здійснюють зрозумілі і передбачувані транзакції, а банк або бухгалтер розуміють цю діяльність, мають всю необхідну інформацію про клієнта, то не треба щоразу доводити доцільність транзакції, навіть якщо вона перевищує 400 тис. грн», — повідомили у Мінфіні.

У разі ж, якщо приватний бухгалтер не повідомить про підозрілі операції, на нього накладатимуть значні штрафи.

Нові норми покликані зменшити кількість випадків відмивання грошей, фінансування тероризму та інших незаконних операцій.

Залишити відповідь