Субота, 20 Квітня, 2024
Політика

У ПАРЄ оскаржили повноваження російської делегації

У Парламентській асамблеї Ради Європи оскаржили повноваження делегації Держдуми РФ.

Про це повідомляється на сайті ПАРЄ.

Відповідна пропозиція литовського депутата Емануеліса Зінгеріса отримала достатню кількість голосів під час відкриття зимової сесії Асамблеї у Страсбурзі.

Зінгеріс заявив, що хоче оскаржити повноваження російської делегації на правових підставах, оскільки нещодано у Росії було оголошено про намір провести референдум щодо співвідношення міжнародного права та внутрішнього законодавства РФ відповідно до Конституції Росії.

Як сказав депутат, відповідно до російських ініціатив, рішення Європейського суду з прав людини не будуть враховуватися.

Ця пропозиція знайшла необхідну кількість голосів від не менш як 5 країн-делегацій у ПАРЄ.

Головуючий на засіданні депутат від Латвії Борис Цилевич повідомив, що повноваження російської делегації оскаржені без дебатів, і тепер Моніторинговий комітет має підготувати відповідну доповідь.

Крім того, інші депутати запропонували оскаржити повноваження делегації РФ на процедурних підставах через вибори до Держдуми в окупованому Росією Криму, проте, відповідно до міжнародного права, жителі анексованих територій мають брати участь у виборах в тій державі, якій ці території належать на законних підставах, відповідно – України. Також декілька російських депутатів – членів делегації у ПАРЄ, раніше потрапили під санкції Євросоюзу.

Ця пропозиція теж набрала необхідну кількість голосів. Тепер це питання має розглядати Процедурний комітет.

Залишити відповідь