Четвер, 25 Квітня, 2024
Політика

У Львові відмовилися передавати останки спецагента НКВС у Росію

Доки виконавчий комітет Львівської міської ради не отримає позиції Міністерства закордонних справ та СБУ, останки спецагента НКВС Миколи Кузнецова не передаватимуть РФ.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Рішення про перепоховання Миколи Кузнєцова з Пагорбу Слави у Львові на Широкорєчєнський військово-меморіальний комплекс у місті Єкатеринбург (Росія) ухвалив адміністративний суд згідно зі зверненням племінниці Кузнєцова і з урахуванням рішення Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій від 27 жовтня 2017 року.

Однак міськрада перенесла розгляд рішення про передачу останків радянського спецагента, допоки не отримає відповіді щодо цього питання від СБУ і МЗС.

«Я розумію, що є рішення суду і ми зобов’язані це питання розглядати. Але ми маємо його розглядати в рамках державної політики. Ми знаємо, як багато наших хлопців сьогодні знаходяться в полоні, ми сьогодні потерпаємо від російської агресії, тому дуже важливо, щоб по цьому питанню була чітка позиція СБУ і МЗС. І якщо це допоможе визволити наших хлопців, то ми однозначно будемо рухатися в напрямку політики української держави. Отримавши від них відповідні листи, ми вернемося до розгляду цього питання. Їх відповідь буде публічною і ми в цій залі будемо це обговорювати», – пояснив позицію міської ради мер Львова Андрій Садовий.

Ще у 2018 році до Львівської міськради надійшло звернення від губернатора Свердловської області (Росія) з проханням передати прах Кузнецова, який похований у Львові на Пагорбі слави, на перепоховання на Широкорєчєнський військово-меморіальний комплекс міста Єкатеринбурга (Росія), а також аналогічне звернення від племінниці російського агента. У тому ж році не заперечувала щодо перепоховання останків радянського розвідника Кузнецова і Міжвідомча державна комісія у справах увічнення пам’яті жертв війни, але рішення за Львівською міською радою.

Досі є питання, чи у Львові 27 липня 1960 року були поховані останки саме радянського агента НКВС Микола Кузнецова на псевдо «Пух». Він виконував терористичні і провокаційні завдання під псевдонімами Пауль Зіберт, Рудольф Шмідт, Микола Грачов. 8 березня 1944 року в селі Боратин Львівської області тіло знайшли вояки УПА. За радянською версією, а сьогодні російською версією, Микола Кузнецов – радянський льотчик і герой. Існують версії, що Микола Кузнецов у німецькій формі, побоюючись провалу операції, підірвав себе гранатою. Згідно з іншою версією, Кузнецов загинув 1944-го або 1951 року.

Залишити відповідь