Середа, 13 Березня, 2024
РозслідуванняСкандал

Дніпропетровські конярі починають страйк. Яка доля чекає на коней?

14 лютого у дворі кінної частини зібралися працівники (більше ста чоловік) філії “Дніпропетровський кінзавод № 65” ДП “Конярство України” на загальні збори колективу, пише Моя покровщина.

Приводом для зібрання загальних зборів став наказ № 54 ДП “Конярство України” Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України “Про скорочення посад філії “Дніпропетровський кінзавод № 65” ДП “Конярство України”.

Голова профспілкового комітету В.В. Купраш зачитав присутнім цей наказ.

У ньому сказано: “У зв’язку із знаходженням підприємства в банкрутстві, стадії розпорядження майном, що зумовлює необхідність змін в організації праці та оптимізації витрат по оплаті праці, проведенням першого етапу скорочення працівників філії наказую: внести зміни до штатного розкладу та пропонується скоротити такі посади: завідувача машинного двору, начальника автопарку, диспетчера, секретаря керівника, начальника відділу ремонтно-будівельного цеху, прибиральницю, підсобних робітників відділу водопостачання (дві одиниці). …А також скоротити посади: водіїв автотранспортних засобів (сім штатних одиниць), трактористів-машиністів сільськогосподарського виробництва (шість штатних одиниць), вагаря-обліковця. Підпис: виконуючий обов’язки директора К.М. Зінченко.”

Як зазначив Віталій Васильович Купраш, цей самий Зінченко приїжджав у кінзавод тиждень тому і клятвенно обіцяв нікого не скорочувати, а, навпаки, шукати шляхи виходу з кризової ситуації.

Зазначається, що на підприємстві вже було скорочення штату, тоді скоротили водіїв і трактористів.

У результаті в автопарку залишиться лише два водії, а у машинно-тракторному дворі – два механізатори. Складається враження, що керівники ДП “Конярство України” живуть на іншій планеті і зовсім не розуміють, що два водії та два механізатори не зможуть обробити шість тисяч гектарів землі та доглянути за кіньми, які все ще є у кінзаводі. Та втім і біда, що вони все добре розуміють, але їм байдужі проблеми і людей, і виробництва. Все що їх цікавить – це власна нажива.

– йдеться в статті.

Як відомо, заступник міністра економрозвитку Павло Кухта, у інтерв’ю AgroPolit.com Павло Кухта розповів, що більшість аграрних підприємств, які нині готують на приватизацію мають земельні ділянки.

«Наприклад, ДП «Конярство України» має земельний банк – він піде в управління Фонду держмайна (земельний банк ДП «Конярство України» найбільший серед аграрних ДП та складає 50,6 тис. га, – прим. ред.). Коли підприємства будуть готові та перейдуть до Фонду держмайна, то щойно відкривається земельний ринок – їх одразу можна буде приватизувати»

– сказав Павло Кухта.

Також повідомляється, що аналогічна ситуація складається на Запорізькому кінному заводі, де працівники готуються до перекриття доріг. Втім, якщо чинне керівництво галузі налаштовано всі ці землі продати, їм дійсно не потрібні працівники цих підприємств.

Єдине питання: а що буде з кіньми? Під ніж?

А на Дніпропетровщині вирішили наступне: “У зв’язку з тим, що члени колективу вболівають за виробництво, подальшу долю свого підприємства, наказ № 54 від 15 лютого 2020 року “Про скорочення посад філії “Дніпропетровський кінзавод № 65” ДП “Конярство України” не виконувати і жодної посади не скорочувати”

Залишити відповідь