Середа, 13 Березня, 2024
Економіка

П’ята частина всіх зайнятих українців працюють без трудової книжки

Вони ризикують залишитися без грошей та компенсацій, а для роботодавця – отримати штраф до 141 тис. грн.

Про це повідомив міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов.

Він нагадав, що виявляє і штрафує за подібне “працевлаштування” Державна служба праці, яка в січні провела інформаційну кампанію. У центрі уваги перебували підприємства торгівлі, тимчасового розміщення та громадського харчування.

“Два тижні інспектори ходили по підприємствам та роз’яснювалі важливість оформлення трудових відносин. Відвідали 184 319 підприємств. Виявили 315 суб’єктів, які здійснювали господарську діяльність без державної реєстрації та використовували незадекларовану працю. Тобто цих підприємств не існує, але ж люди там працювали. 700 українців взагалі ніяк не оформлені. Чи це не рабство?” – зазначив Милованов, додавши, що результати кампанії в п’ятницю будуть надані прем’єр-міністру України Олексію Гончаруку.

За словами Милованова, поки інспектори працювали “в полях”, роботодавці масово почали відправляти в податкову повідомлення про оформлення трудових відносин. Так, за цей час на роботу в сфері торгівлі, тимчасового розміщення та громадського харчування оформили понад 123 тисячі осіб.

Наразі фахівці служби проводять інспекційну кампанію – коли інспектори “вже не роз’яснюють, а штрафують тих, хто так і не упорядкував трудові відносини з найманими працівниками”. Після цього “у фокусі” Держслужби виявляться, пообіцяв Милованов, підприємства будівельної галузі, сільського господарства та транспорту.

Залишити відповідь