П’ятниця, 29 Березня, 2024
Економіка

Нафтогаз анонсував зниження ціни на газ для населення на 14% порівняно з лютим

Зниження стало можливим завдяки новому індикатору на внутрішньому ринку.

Про це держкомпанія повідомила у Twitter.

“Ціна газу від Нафтогазу становитиме 3,4 грн/кубометр без врахування ПДВ, націнки газзбутів та витрат на транспортування газу магістральними і розподільними трубопроводами. У платіжці за газ ви маєте побачите ціну 4,3 грн/кубометр. Це зниження на 14% порівняно з лютим і найнижча ціна з 2016 року”, – йдеться у повідомленні.

Водночас у “Нафтогазі” зазнають, що згідно урядових правил НАК не постачає газ напряму населенню, окрім Кіровоградської області.

“Сподіваємось, приватні постачальники скоригують свою ціну відповідно ринковому зниженню і вона не буде перевищувати 4,3 грн/куб

Ми застосували мінімально можливу, дозволену законодавством ціну і плануємо робити це і надалі”, – підкреслюють у НАК.

Компанія повідомляє, що зниження стало можливим завдяки новому індикатору на внутрішньому ринку.

“Ціна розраховується за формулою, що визначає Кабмін. Основним індикативом є результати біржових торгів газовому хабі ТТF. Однак, у березні на внутрішньому ринку України з’явився новий індикатор. Оператор Газотранспортної системи України провів тендер на значний обсяг газу і торги продемонстрували, що в Україні існує значна конкуренція, яка призводить до зниження оптових цін на газ. Тож саме на цей індикатор ми орієнтувались при розрахунку ціни на газ”, – резюмують у “Нафтогазі”.

Залишити відповідь