Четвер, 18 Квітня, 2024
СкандалСуспільство

За заклик вивезти ромів, Аваков заявив про відкриття кримінального провадження щодо мера Івано-Франківська

Глава МВС Арсен Аваков засудив заклик мера Івано-Франківська Руслана Марцинківа вивезти ромів з міста і заявив про порушення за даним фактом кримінального провадження.

Про це повідомляє прес-служба МВС у Facebook.

У МВС повідомляють, що заяви міського голови Руслана Марцінківа, який , 22 квітня, під час оперативної наради вимагав у примусовому порядку вивезти з Івано-Франківська на Закарпаття осіб ромської національності, є порушенням прав людини та мають ознаки ксенофобії.

“За фактом заклику до примусового переміщення людей в Івано-Франківську Нацполіцією розпочато кримінальне провадження за ст. 161 ККУ (Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками). Позиція міського голови є неприпустимою! Національна поліція – не каральна машина, пане Голово, Україна – не «совок», Франківськ – не князівство!”, – сказав міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

За словами міністра МВС, неприпустимо ділити наших громадян за етнічною ознакою. Міський голова не має права і не буде давати незаконні вказівки поліції щодо поводження з особами різних національностей. 

Аваков зазначив, що особи ромської національності – є такими ж громадянами держави Україна, як і сам мер. Їхні права захищені Конституцією України. А висловлювання міського голови мають ознаки порушення прав громадян за релігійною, расовою чи національною приналежністю.

Раніше, 22 квітня, мер Івано-Франківська Руслан Марцинків дав доручення вивезти людей ромської національності з міста до Закарпатської області.

“Також цигани, ні, вірніше, особи ромської національності. Ми вже бус давали. Вивезли їх на Закарпатті. Чому вони далі тут?” – заявляв Марцінків.

За словами начальника міського управління з питань надзвичайних ситуацій Ігоря Влізла, 12 осіб відмовилися їхати.

“Що значить відмовилися? А чому не запакували? Є поліція. До наступного вівторка ви повинні вирішити цю проблему. Ми вам автобус дали. Поліція просила дати автобус – дали. Чому не запакували і не вивезли?” – поцікавився мер міста.

На оперативній нараді прозвучала інформація, що правоохоронці вивезли з Івано-Франківська десять осіб ромської національності та на кордоні передали їх закарпатської поліції.

“Це треба другу ходку зробити”, – сказав Руслан Марцінків.