Четвер, 16 Травня, 2024
Економіка

При поповненні картки на суму понад 5 тис. грн треба буде доводити законність цих коштів

З 28 квітня 2020 року встановлюються оновлені вимоги до переліку інформації про платника та отримувача, що повинна супроводжувати переказ коштів. Банківська система почне жорстко моніторити всі фінансові операції з готівкою.

Нові вимоги запроваджуються у зв’язку з набуттям чинності Закону України №361-IX “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення”.

Відтепер онлайн-платежі українців перевірятимуть ретельніше. Кожен, хто захоче перевести на банківську картку іншої людини більше 5000 гривень, має довести, що він законослухняний громадянин. І все це під благими намірами боротьби з фінансуванням тероризму та легалізації злочинних доходів.

Банківська система почне моніторити всі фінансові операції з готівкою (внесення, переказ, отримання коштів), а також грошові перекази в Україні та з-за кордону,

Прес-служба НБУ роз’яснила як все працюватиме.

Згідно з роз’ясненнями НБУ, законом встановлюються нові вимоги щодо супроводження переказу коштів інформацією про платника та одержувача, а також порядок проведення заходів належної перевірки під час здійснення переказів коштів без відкриття рахунку.

Законом передбачені такі дві основні вимоги:

  • здійснити ідентифікацію та верифікацію платника;
  • супроводити переказ коштів необхідним переліком даних щодо платника та отримувача.

Оновлені вимоги Закону не поширюються на:
сплату житлово-комунальних послуг, оплату податків, штрафів, інших обов’язкових зборів та платежів (незалежно від суми);
сплату кредиту у сумі до 30 тис. грн;
перекази для оплати товарів і послуг, що здійснені платником за допомогою платіжної картки (або іншого електронного платіжного засобу), якщо її номер супроводжує переказ (незалежно від суми);
всі готівкові перекази в межах України у сумі до 5 тис. грн;
зняття коштів з власного рахунку.

Даний закон дозволяє переказ коштів готівкою та поповнення карткових рахунків в межах України у сумі, що є меншою ніж 5000 гривень без ідентифікації того хто цей переказ робить.

Залишити відповідь