Субота, 20 Квітня, 2024
Наука

У Єгипті знайшли мумію дівчини-підлітка, яка жила понад 3600 років тому

У єгипетському місті Луксор знайшли дерев’яний саркофаг дівчини-підлітка та її прикраси. Дівчинка жила понад 3600 років тому.

Про це повідомляє Іспанська національна наукова рада.

Саркофаг знайшли гробниці скарбника цариці Хатшепсут. На думку археологів, туди труну дівчинки перенесли давні грабіжники гробниць.

Науковці розповіли, що дівчинка померла у 15-16 років, її зріст 1 м 59 см. Її поховали у дерев’яному саркофагу, який пофарбували в білий колір.

Поряд із дівчиною знайшли дві сережки, дві каблучки та чотири намиста, одне з них має велику цінність, кажуть археологи.

Так, чотири намиста лежали на грудях дівчини. В одному з намист, яке вчені вважають найціннішим, використані намистини з кварцу, аметисту, бурштину, а також талісман жук-скарабей та амулет із зображенням давньоєгипетського бога Гора.

Науковці заявили, що дві сережки дівчина носила в лівому вусі, каблучки — на обох руках. Одна каблучка була з кістки, а інша — з синього скла та мотузочкою, щоб прикраса трималась на пальці.

Археологи вважають, що прикраси — це придане дівчинки, попри те, що дерев’яна труна доволі скромна.

Також дослідники зазначили, що тій частині некрополя, де знайшли саркофаг дівчинки, знайшли ще 12 трун. Більшість із них належала жінкам і дітям.

Залишити відповідь