П’ятниця, 29 Березня, 2024
Суспільство

Зеленського закликають забрати Києво-Печерську лавру у Московського патріархату

Президента України Володимира Зеленського закликають розірвати договір оренди Києво-Печерської лаври Українською православною церквою Московського патріархату та передати релігійну святиню у використання Православній церкві України(ПЦУ). Тому що, Києво-Печерська лавра тисячу років є однією з найбільших святинь українського народу.

З’явилася відповідна петиція на сайті глави держави.

У петиції, звертається увага на те, що Православна церква України (ПЦУ) — автокефальна православна церква на території України, п’ятнадцята в диптиху. Константинопольська церква вважає ПЦУ єдиною канонічною правонаступницею Київської митрополії.

Тому цілком справедливо, щоб духовну святиню використовувала православна конфесія яка визнана православним світом автокефальною православна церквою на території України.

В свою чергу,зазначається, що Українська православна церква Московського патріархату не є автокефальною православна церквою на території України. Крім того, високі церковні ієрархи Української православної церкви Московського патріархату були неодноразово помічена у висловлюваннях та діях направлених проти українського народу.

Згадується, що у листопаді 2008 року митрополит Онуфрій публічно заявив, що Голодомор 1930-х років український народ “заслужив” сам: “Голодомор — это было вразумление, усмирение со стороны Господа нашей гордыни”.

Так само згадується, що 5 серпня 2014 тимчасовий глава УПЦ (МП), митрополит Онуфрій в інтерв’ю власній прес-службі виступив із засудженням антитерористичної операції (АТО) на Донбасі, а також відмовився визнавати причетність керівництва Російської Федерації до дестабілізації ситуації на сході України. Російських терористів-найманців священнослужитель називає не інакше як “наші одновірці та брати”, а проведення АТО – “братське кровопролиття”. Українські військовослужбовці, за словами Онуфрія, не захищають свою Батьківщину, а діють в “інтересах Заходу”.

“Враховуючи вказане вище, використання Києво-Печерської лаври Українською православною церквою Московського патріархату повинне бути припинене шляхом розірвання договору оренди та передане Православній церкві України (ПЦУ)”,-повідомляється в петиції.

Сама петиція, яку ініціював Олексій Кравчук 15 квітня, вже набрала необхідні для розгляду 25000 голосів.

У той же час, стало відомо що на сайті президента одночасно зареєстрована і петиція проти вищевказаної ініціативи. На даний момент, збір підписів під даною петицією ще триває.

Ініціатор цієї петиції Родіон Абрамович пропонує відхилити ідею передачі лаври ПЦУ.

За його словами, дана петиція не тільки вводить в оману безпосереднього її адресата – президента України та тих осіб, які будуть її підтримувати, але й направлена на розпалювання міжконфесійного конфлікту на підставі перекручених фактів та власних домислів автора.

Залишити відповідь