Середа, 24 Квітня, 2024
Політика

До Росії втік колишній народний депутат, якого розшукують за крадіжку мільярда гривень- ЗМІ

Колишній народний депутат України Дмитро Святаш отримав притулок в Російській Федерації. На даний момент він вже отримав схвалення на отримання громадянства РФ.

Про це повідомляє харківське видання 057.ua з посиланням на джерело в консульстві РФ в Харкові.

Сайт опублікував документи, і схему отримання російського громадянства Дмитром Святашем, його дружиною та двома їхніми дітьми.

Ще кілька років тому РФ запустила в Україні програму “Співвітчизник”. Суть її проста – переманити до себе побільше людей, для видачі їм паспортів Росії.

Самі ж творці програми назвали це “Державна програма зі сприяння добровільному переселенню в Російську Федерацію співвітчизників, що проживають за кордоном”.

Примітно те, що заяву на отримання громадянства РФ писала дружина Святаша – Анжеліка. Саме вона звернулася в консульство, і заповнила досить довгий і детальний документ.

“На початку лютого 2020 року дружина Святаша – Святаш Анжеліка Левоновна звернулася у Цивільному кодексі України в м Харків з відповідною заявою про участь у зазначеній державній програмі РФ”, – розповіло джерело в консульстві РФ.

Видання повідомляє, куди збирається переїхати Святаш з сім’єю. Вибір екс-нардепа упав на місто Липецьк, вул. Гагаріна, 35-А.

У документі дружина Святаша вказала те, де навчалася (НЮАУ ім. Ярослава Мудрого, спеціальність “Правознавство”, кваліфікація “юрист”), ким і коли працювала (помічник нотаріуса, стажист нотаріуса, у 2012 році тимчасово не працювала і з 2012 по 2020 – приватний нотаріус Харківського нотаріального округу Харківської області).

Також дружина Святаша згадала, що в РФ вони були частими “гостями”.

“У РФ я перебувала з приватними візитами в 2016 2017, 2019 роках. Мій чоловік Святаш Дмитро Володимирович відвідував РФ з приватними візитами місто Москву, Воронеж, Щебекіно з 2003 року по 2019 року щорічно”, – написала Анжеліка.

На запитання “Яку вакансію відповідно до Вашої кваліфікацією і станом здоров’я Ви плануєте зайняти з вакансій, пропонованих обраної Вами регіональною програмою переселення”, дружина екс-нардепа написала “здійснювати трудову діяльність в якості помічника нотаріуса або юристом. 1) ТОВ “КОМПЛЕКТСНАБЕЛЕКТРОМОНТАЖ” – юрист. Росія, місто Липецьк, вулиця Гастелло, влад.5, телефон: +74742556635. 2) Приватне професійний освітній заклад “Технікум права і економіки”. Росія, місто Липецьк, вулиця Гагаріна, будинок 35А, телефон: +74742224276 Готова на перенавчання за професією затребуваною на території вселення.

Фото: Святаш Анжеліка

При цьому, дружина екс-нардепа у вказаному зверненні зазначає, що разом з нею в Російську Федерацію на постійне місце проживання планують виїхати її чоловік – Святаш Д.В. і двоє синів – Святаш Д.Д. (2015 р.н.) і Святаш Л.Д. (2017 р.н.).

В даний час, питання про переселення Святаша і його сім’ї в РФ погоджено владою РФ.

“Відповідно до наявних банком вакансій, враховуючи Вашу освіту і стаж роботи, вважаємо за доцільне погодити Вашу заяву і пропонуємо самостійний пошук варіантів зайнятості за сприяння міської та районних центрів зайнятості населення. Додатково інформуємо, що для отримання Російського громадянства необхідна постійна реєстрація за місцем проживання. За умовами Програми надання гуртожитків, соціального житла, реєстрації за місцем проживання не передбачено. Витрати з оплати проживання в Центрах тимчасового розміщення (в ЦВР р Липецька, вул. Суворова, д.24, тел. 8 (4742) 28-72-53, необхідно бронювання місця не менше ніж за 15 днів до прибуття), в орендованому житло або при його покупці здійснюються за рахунок власних коштів”, – сказано у відповіді дружині Святаша.

Журналісти відзначають що, на початку жовтня 2019 року Прокуратура Києва оголосила підозру Святашу в кримінальному провадженні за ч. 4 ст. 190, ч.1 ст. 366-1 КК України по заволодінню 1100000000 гривень коштів “УкрСиббанку” на користь групи компаній “АІС”, засновником якої є Дмитро Святаш. У листопаді 2019 року Святаша оголосили в розшук.

За даними видання, джерела в правоохоронних органах розповіли, що Дмитро Святаш втік до Росії ще взимку цього року, через те, що його оголосили в розшук.

Його дружина поїхала в РФ через Гоптівку в лютому цього року, а дітей відправили через Мінськ до Росії в кінці грудня.

Також, особливо показово те, що Святаш і його родина не відмовилися від громадянства України, і таким чином порушили закон про подвійне громадянство.

Вся ця інформація свідчить про діючий механізм, учасником якого є російська офіційна організація – Генеральне консульство РФ в Харкові, який може використовуватися будь-якими злочинцями на території України – якщо що “Росія забере всіх собі”.

Залишити відповідь