П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Освіта

Нова українська школа пропонує свідоме читання, а не конкурс на швидкість серед дітей

Нова українська школа відходить від «читання заради читання»

Читомо розповідає про оновлення підходів до розвитку читацьких компетентностей у дітей, які пропонує концепція Нової української школи.

Відповідно до концепції Нової української школи (НУШ), кожна з ключових компетентностей, обов’язкових для випускника Нової української школи містять спільні наскрізні вміння, які потрібно розвивати впродовж усього життя.

Серед них – уміння читати та розуміти прочитане, висловлювати думку усно та письмово, критично мислити та конструктивно керувати емоціями застосовуючи емоційний інтелект. Все це, так чи інакше, стосується читання.

«Читання не було для мене проблемою, я люблю книжки з дитинства. Пам’ятаю, як вже десь у третьому  класі прочитала товстелезний історичний роман «Бесікі» Акакія Беліашвілі, з купою історичних подій та складних імен, просто тому, що мені було замало  шкільних підручників. Хоч  проблем з книжками я не мала, традиційні перевірки техніки читання, що влаштовувала нам заступниця директора двічі на рік, згадуються без задоволення. Те, що тебе залишають віч-на-віч з чужою людиною і змушують читати вголос, у будь-кого викличе бажання втекти світ за очі”, – розповідає сертифікована тренерка НУШ і вчителька початкових класів Марина Банник.

Зусилля  вчителів і батьків треба спрямувати на те, щоб дитина розуміла прочитане, могла оцінити якість і достовірність інформації, переказати її, висловити своє ставлення.

Залишити відповідь