Вівторок, 19 Березня, 2024
Цікаве

У Мексиці археологи знайшли кістки 60 мамонтів

Вчені вважають, що це занадто багато мамонтів в одному місці

Про це повідомляє The Guardian.

Торік археологи вже виявили поряд із будівництвом пастки, створені людьми, та рештки 10 мамонтів.

Науковці почали розкопки у жовтні минулого року, приблизно за шість місяців вони знайшли залишки 60 мамонтів. На думку вчених, щомісяця вони можуть розкопувати рештки 10 мамонтів.

Розкопки проводять на березі стародавнього озера Ксалтокан, яке вже зникло. Вчені вважають, що біля мілководного озера росла велика кількість трав, очерету, що приваблювало мамонтів, які могли з’їсти 150 кілограмів трави за день.

«Це був рай для них», — запевнив один з археологів Санчес Нава.

Нові рештки тварин знайшли за 10 кілометрів від мамонтових ям, які знайшли торік. Припускається, що дві ями викопали люди 15 тисяч років тому, щоб піймати мамонтів. Археологи знайшли в ямах рештки 14 мамонтів.

Науковці поки не знайшли підтвердження того, що 60 мамонтів вбили саме люди. Археологи припускають, що тварини загрузли в болоті та померли, або ж їх з’їли інші тварини. Водночас стародавні люди могли заганяти мамонтів у болота, які використовували, як природні пастки.

Велика кількість знайдених мамонтів також може змінити уявлення вчених на харчування стародавніх людей.

«Раніше ми думали, що мамонт з’являється (у раціоні — ред.) випадково. Але, можливо, вони були частиною їх щоденного раціону», — сказав Санчес Нава.

Залишити відповідь