Субота, 20 Квітня, 2024
В регіонахЖертви війниСуспільство

У Львові відкрили центр підтримки «Я – Маріуполь»

Вчора у Львові на пл. Галицькій, 15 запрацював центр підтримки переселенців «Я – Маріуполь», пише «Дивись.info»

Це вже 10 такий центр в Україні. Тут переселенці з Маріуполя можуть отримати гуманітарну, інформаційну, консультаційну, медичну та психологічну допомогу. Також тут діють дитячі кімнати. На відкриття центру підтримки завітав мер Львова Андрій Садовий та мер Маріуполя Вадим Бойченко.

«На сьогодні майже 10 тис осіб приїхали з Маріуполя до Львова. Львів підтримав і прийняв нашу громаду. Наша громада хоче гуртуватися довкола таких центрів, де працюють маріупольці. У таких центрах є відчуття дому. Головна мета такого центру – повернення наших маріупольців до життя. А це дуже важливо. Тому дуже дякую Львову за допомогу і підтримку вже з перших днів наступу на наше місто. Особливо дякую за підтримку нашого центру «Я – Маріуполь», – наголосив мер Маріуполя Вадим Бойченко.

Центри підтримки маріупольців діють уже в таких містах: Запоріжжі, Дніпрі, Вінниці, Києві, Одесі, Кропивницькому, Івано-Франківську, Калуші та Хмельницькому. Незабаром планують відкрити також в Ужгороді, Кривому Розі, Чернівцях – із загальним охопленням 150 тисяч людей. Центри облаштовуються за кошти Маріуполя та міжнародних благодійних фондів.

Маріупольці, які тимчасово знайшли прихисток у Львові, можуть звернутися до працівників центру з будь-яким питанням. Проєкт планують розширювати для допомоги у працевлаштуванні, оздоровленні дітей, тимчасовому розселенні, наданні побутових сервісів.

«За всі дній війни близько 5 млн українців пройшли через Львів. Хтось тут жив день-два, а більше 200 тис українців з інших міст тут жили кілька місяців. Сьогодні Львів приймає 150 тис осіб. Тому ми організували загальноміський центр підтримки вимушено переміщених українців, який допомагає всім переселенцям. І також ми вітаємо такі ініціативи як сьогоднішня, коли у Львові відкриваються осередки кожного міста. Це дуже добре, бо тут працюють люди, які жили в Маріуполі. Вони між собою часто знайомі і є зовсім інший елемент довіри. Для нас важливо, щоб кожен українець, який зазнав біди, і нині має тут у Львові свій другий дім, відчував себе люблячим. Тому ми, зі свого боку, підтримуємо, допомагаємо, і будемо робити все можливе, щоб Маріуполь мав український прапор не тільки в серці, але і на флагштоках у себе в місті. А згодом ми відкриємо центр підтримки Львова у Маріуполі», – відзначив мер Львова Андрій Садовий.

Після відкриття центру мери Львова і Маріуполя відвідали модульне містечко для переселенців на Сихові. Там проживають українці із Маріуполя, Луганська, Краматорська, Херсона та інших міст активних бойових дій.

Залишити відповідь