Середа, 8 Травня, 2024
ВажливеПолітика

У Стамбулі заплановане підписання угоди про “зерновий коридор” через Чорне море

Підписання угоди про створення “зернового коридору” через Чорне море має відбутися у п’ятницю, 22 липня. Участь у ньому візьмуть представники України, росії, ООН та Туреччини. Такий анонс зробили в адміністрації президента Реджепа Ердогана, передає “РБК-Україна” з посиланням на TRT Haber.

Також вказується, що церемонія підписання пройде у стамбульському палаці Долмабахче о 16:30. Зі слів міністра оборони Туреччини Хулусі Акара, було ухвалено рішення про створення координаційного центру в місті, де перебуватимуть представники сторін.

У МЗС України вже прокоментували цю інформацію. Наголосили, що наша делегація підтримає рішення про розблокування портів лише в разі гарантії безпеки для південних регіонів країни.

Відповідну заяву зробив речник зовнішньополітичного відомства Олег Ніколенко. Він підтвердив, що може відбутися підписання документа, який окреслюватиме зобов’язання сторін – України, рф, Туреччини та ООН – щодо безпечного функціонування експортних маршрутів у Чорному морі. Але є “але”.

“Українська делегація підтримає тільки ті рішення, які гарантують безпеку південних регіонів України, сильні позиції ЗСУ в Чорному морі та безпечний експорт української сільськогосподарської продукції на світові ринки”, – наголосив спікер.

Залишити відповідь