Вівторок, 19 Березня, 2024
АналітикаВажливеВійнаНа росіїУкраїна

Матеуш Моравєцький: Польща попереджала про путіна, але її проігнорували

«Сьогодні Європа опинилася в такій ситуації не тому, що була недостатньо інтегрована, а тому, що не хотіла прислухатися до голосу правди, який лунав з Польщі багато років», – підкреслив прем’єр

Польща попереджала Німеччину та Захід про владіміра путіна, але її проігнорували. Про це у статті для канадської щоденної газети “National Post” написав премєр-міністр Польщі Матеуш Морафєцький, передає “Польське радіо”.

Очільник уряду також підкреслив, що підтримка України в її боротьбі повинна тривати, адже Росію треба змусити відступити.

«Війна в Україні відкрила правду про Росію. Там відродилися демони 19-20 століть: націоналізм, колоніалізм і тоталітаризм», – написав Матеуш Моравецький.

Він додав, Росія протягом майже двох десятиліть повільно відбудовувала свої позиції на очах у Заходу, проте Захід вважав за краще не бачити проблеми, аніж зіткнутись з нею заздалегідь.

«Сьогодні Європа опинилася в такій ситуації не тому, що була недостатньо інтегрована, а тому, що не хотіла прислухатися до голосу правди, який лунав з Польщі багато років», – підкреслив прем’єр.

Прем’єр оцінив, що це частина більшої проблеми, оскільки політична практика показала, що в Європейському Союзі має значення насамперед голос Німеччини та Франції. Більше того, “сильні роблять помилки і не здатні сприймати критику ззовні”, – написав він.

Матеуш Моравецький також висловив стурбованість ідеєю відступу від принципу одностайності в Спільноті. Він назвав це «запобіжним клапаном, який захищає Союз від тиранії більшості».

«Якщо в останні роки Європа завжди діяла так, як того хотіла Німеччина – опинимося ми сьогодні в кращому чи гіршому становищі? Залежність Європи від російського газу, який путіну сьогодні служить інструментом шантажу всього континенту, була б майже незворотною”, – зазначив прем’єр-міністр.

Залишити відповідь