Четвер, 25 Квітня, 2024
Військові злочинціЖертви війни

Били палицями і морили голодом: стало відомо, як окупанти знущалися із захисників Маріуполя

Захисники й захисниці Маріуполя, які за обміном повернулися додому, пережили в російському полоні жахливі тортури й знущання. Окупанти влаштовували їм коридори, де за підняття голови били палицями, а також морили голодом.

За понад чотири місяці наші воїни-чоловіки втратили 50% своєї ваги. Про те, як агресори поводилися з оборонцями “Азовсталі”, розповів уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець у коментарі “Главкому”, повідомляє OBOZREVATEL.

“Звісно, не було дотримано жодних юридичних моментів – ні визнання й надання їм статусу полоненого, ні надання прав, які для захоплених у полон осіб передбачає Женевська конвенція. Наших полонених пропускали крізь стрій людей, які їх били гумовими кийками. Коли ці кийки ламалися, брали вже дерев’яні палиці й продовжували бити. Українців змушували тримати голову увесь час нахиленою вниз, називали це “удочки вниз”. Якщо хтось піднімав її – били”, – переповів він спогади захисників.

Годували окупанти українців вкрай погано, води давали теж обмаль. Усі військовослужбовці за цей час втратили 60-70 кг, найменша втрачена вага – 25 кг.

“Цей військовий дуже невисокий на зріст і сказав, що завжди вважав себе худорлявим та навіть не уявляв, що може втратити ще стільки ваги. Ми можемо впевнено казати, що голод Росія використовувала як один із основних елементів тортур”, – заявив Лубінець.

Він вказав, що наших захисників і захисниць загарбники також змушували спати на холодному бетоні та позбавили нормальних засобів для існування – туалетного паперу, мила, зубних щіток і пасти.

За словами омбудсмена, спання на бетоні без матраців чи хоча б ковдр у російському полоні було “загальною практикою”.

Як повідомляв OBOZREVATEL, звільнені з російського полону українці жодного разу не бачили там представників Червоного хреста. Росія просто не допускала до місць утримання полонених нікого, хто міг би зафіксувати кричущі порушення міжнародного права.

Британські добровольці, які воювали на боці ЗСУ та були звільнені з російського полону, розповіли, що бойовики “ДНР” теж знущалися з них. Іноземців катували струмом і били.

Залишити відповідь