П’ятниця, 29 Березня, 2024
ЕксклюзивІнформаційний фронтІсторіїПолітика

Притула відправив Маску книгу з вигаданою історією України: реакція соцмереж

Відомий волонтер Сергій Притула і написав, що відправив книгу з історії України авторства Романа Піняжка американському бізнесмену Ілону Маску, який нещодавно запропонував Україні свій «мирний план», який де-факто пропонує капітуляцію. Книга під назвою “Історія держави української” доступна для прочитання за цим посиланням.

«Книга з історії України Романа Піняжка вже на шляху до вас, Ілоне Маску. Сподіваюся, це допоможе вам зрозуміти, чому здатися російській імперії зла не є варіантом для українців! Решту зібраних $63 100 буде витрачено на рації Motorola R7 для Збройних Сил України»

 – написав Притула у твіттері.

Відправлення цієї книги Маску викликала гостру критику серед громадських діячів, істориків і політиків, оскільки в книзі міститься багато антинаукових і просто комічних тверджень, на кшталт “Після Вавилонської руїни розселились народи по світу. Був серед племен народ Урії, який осів на життєдайних ланах землі Аратти, молоком і медом напоєної. На берегах могутнього Борисфена-Дніпра вперше «орійський» плуг зорав землю і започаткував паростки світової цивілізації”.

Це скіфському війську вдалося перемогти двох найславетніших завойовників: перського царя Дарія І, а згодом – грізного Олександра Македонського.

– пряма цитата з книги.

Реакція була дуже гострою.

Історії України як такої там немає. Просто НЕМАЄ.

Але є купа міфів, що ганьблять Україну. Є незнання дат і календаря. Є елементарне невігластво.

Не дивився весь цей опус, але по новітній історії – ледь не на кожній сторінці.

– Вивезення української інтелігенції на Соловки в 1921-1922 (!, так, саме тоді!) роках.

– Підрозділи УПА на Кубані до кінця 1940-х років

– “у битві під Крутами взяли участь майже усі українські студенти. Саме вони ціною власного життя дали Центральній Раді можливість проголосити 22 січня 1918 року IV Універсал”. А те, що битва під Крутами відбулася вже після проголошення незалежності, хіба для Піняжка щось важить?

пише старший науковий співробітник у Інститут історії України НАН України Геннадій Єфіменко.

– Вікте, для чого ти постійно збиткуєшся з патріотичних псевдоісториків?

– А для того, курча, щоб не згорати від іспанського сорому, коли Притула Маску в якості історичного лікбезу відсилає книгу у жанрі “шароварна хуєрга”

пише журналіст і військослужбовець Віктор Трегубов.

Мені страшно уявити репутаційні наслідки для країни, якщо Маск почне публікувати фрагменти цієї книги. А він почне, якщо її отримає.

пише громадський діяч Юрій Гончаренко

Залишити відповідь