П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ПодіїСвіт

Стартують навчання НАТО із ядерного стримування «Steadfast Noon»

У навчаннях візьмуть участь 14 країн та приблизно 60 літаків різного типу, зокрема, американські важкі стратегічні бомбардувальники B-52. У маневрах також візьме участь Польщі

Північноатлантичний альянс розпочинає у понеділок навчання із ядерного стримування під назвою «Steadfast Noon», тобто «Непохитний полудень». Вони були заплановані ще до повномасштабного нападу Росії на Україну. Тепер НАТО вирішило їх не відкликати. Серед країн, які братимуть участь у навчаннях, є Польща. Брюссельська кореспондентка Польського радіо Беата Пломецька дізналася, що участь Польщі відбувається за процедурами під назвою SNOWCAT, передає “Польське радіо”.

Навчання охоплюють 14 країн і близько 60 літаків різних типів, включаючи винищувачі четвертого і п’ятого поколінь, а також літаки спостереження і заправники. У навчаннях візьмуть участь американські важкі наддалекі стратегічні бомбардувальники B-52. Тренувальні польоти виконуватимуться над Бельгією, яка є приймаючою країною, а також над Північним морем і Великою Британією.

«Це регулярне навчання, яке проводиться щороку, щоб переконатися, що наша система стримування є безпечною та ефективною», – наголосив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ.

Навчання, звісно, ​​без використання справжньої зброї, перевірять, наскільки Альянс готовий до можливої ​​ядерної атаки. Про те, що Польща братиме участь у навчаннях, кілька днів тому в НАТО заявив віце-прем’єр-міністр, голова Міністерства національної оборони Маріуш Блащак, додавши, що це відбуватиметься «з використанням звичайних засобів, які у нас є».

Процедури SNOWCAT – це підтримка ядерних операцій за допомогою традиційної повітряної тактики. Йдеться про захист літаків із перенесення ядерних бомб. «Військово-повітряні сили Польщі багато років створювали звичайні засоби підтримки ядерних сил НАТО, і це наш важливий внесок у політику ядерного стримування», – прокоментував експерт з аналітичного центру Polityka Insight Марек Сьвєрчинський в інтерв’ю Польському радіо. Навчання НАТО з ядерного стримування триватимуть до 30 жовтня.

Залишити відповідь