Четвер, 25 Квітня, 2024
ВійнаЕксклюзивНа росіїПолітикаСвіт

У Башкирії починає діяти рух за відокремлення від росії

ЗМІ повідомляють про початок створення башкирського національного руху спротиву, який стихійно почав виникати у відповідь на оголошення часткової мобілізації на росії. По це, зокрема, пише російське видання “Верстка” та всеросійський координаційний канал спротиву мобілізації.

Мова йде про два окремих рухи, які починають координацію дій. Перший – це анонімні башкирські партизани, які заявили про себе на тлі війни в Україні. Як пише Telegram-канал “Комітет башкирського опору”“Час мітингів і ходів минув, тепер лише “коктейлі Молотова” та кулі для посіпак Путіна”. Канал було створено 21 вересня – у день оголошення кремлівським диктатором мобілізації. В ньому партизани вимагають зупинити акт “прихованого етноциду автохтонного населення”, тобто припинити мобілізацію в башкирських татарських селах. Вони закликають підпалювати військкомати, офіси прокремлівської партії “Єдина Росія” та йти у підпілля.

Читайте також: Інформаційна гігієна та поради для українців в окупації: новий безкоштовний навчальний проект

Натомість “Башкирський національний політичний центр”, або “Башнацполіт“, який очолює Руслан Габбасов, є наступником найбільшої національної організації Башкорт.

Прихильники Габбасова хочуть домогтися для Башкортостану суверенітету: щоб регіон вийшов зі складу Росії та став незалежною державою, причому зі своєю армією. На його думку, ця армія може об’єднатися із збройними силами інших республік – у тому випадку, якщо Башкортостан стане частиною їхнього союзу.

Вже після того, як у Росії було оголошено мобілізацію, “Башнацполіт” почав закликати “йти в підпілля і вести партизанську війну проти путінської влади”, зазначає “Верстка”. У Telegram-каналі з’явилися повідомлення про початок створення башкирського війська.

Габбасов розповів виданню, що після початку мобілізації багато башкирських активістів поїхали з Росії, а ті, хто залишився, ховаються.

“Вони не хочуть воювати за імперію. Вони вважають, що це наша війна. Чому башкири мають помирати за “російський світ” десь в Україні? Українці нам нічого поганого не робили, а імперія завжди нас давила. Вони давили нашу башкирську мову, вони садили наших лідерів. Чому ми зараз маємо за них воювати?”

– каже він.

Залишити відповідь