П’ятниця, 29 Березня, 2024
Аналітика

росія знову гальмує зерновий коридор. Без неї перевіряли по 40 суден, з нею – до десяти

Чорноморська зернова ініціатива працює не на повну потужність через повільну роботу російських інспекторів, які мають перевіряти зерновози у “коридорі”.

Про це в інтерв’ю LIGA.net розказав заступник міністра інфраструктури Юрій Васьков, передає Black Sea News.

Представники росії у Спільному координаційному центрі (СКЦ у жовтні почали працювати так, що кількість інспекцій на добу скоротилася до семи-дев’яти.

Через це виникла черга з 210 суден. Половина з них була завантажена й очікувала інспекції на вихід, ще половина – на вхід.

Коли росія призупинила свою участь в роботі інспекцій, Туреччина та ООН почали перевіряти зерновози самі. Їхня робота виявилась дуже продуктивною: 30 жовтня інспектори пропустили 46 суден, а 31 жовтня – ще 39.

“Сьогодні ми повернулися до тих самих проблем. Спільні інспекції поновились. Всі чотири сторони беруть участь в інспекції. Але їх заплановано зараз в середньому тільки 12 на день, з яких фактично завершується 8-9. Водночас необхідність – 25-30 на добу”, – поскаржився заступник міністра.

Станом на 7 листопада черга на захід в українські порти становила 88 суден, ще 18 завантажених суден чекали інспекцію “на вихід” в турецьких територіальних водах.

“За три місяці роботи коридору ми відправили світу 10,1 млн тонн зернових з портів Великої Одеси. Це значний показник у масштабах світу. Тому наше завдання – нарощувати цей обсяг. За підсумками жовтня експортували 4,2 млн тонн. Якби інспекції працювали без затримок – було б щонайменше 6 млн тонн за місяць – це реальний показник, який може давати коридор”, – підсумував Васьков.

Того самого дня росія заявила, що призупиняє участь у “зерновій угоді” через атаку в Севастополі, але вранці 2 листопада, після того, як Туреччина, Україна та ООН погодили подальший прохід зерновозів, попри демарш кремля, повернулася в угоду.

Залишити відповідь