Четвер, 25 Квітня, 2024
Світ

Японія безпрецедентно збільшує витрати на оборону за прикладом НАТО

Уряд Японії синхронно з країнами Північноатлантичного альянсу (NATO) вирішив збільшити витрати на оборону до 2% ВВП. Так, у найближчі п’ять років країна витратить на оборонку безпрецедентні понад 40 трлн єн, що еквівалентно майже $290 млрд, передає OBOZREVATEL.

Про це пише видання Yomiuri, посилаючись на представників уряду та правлячої партії. Зазначається, що ті домовилися про збільшення загального оборонного бюджету для п’ятирічної Середньострокової оборонної програми (MDP) з 2023 фінансового року.

Під час вирішення, яку суму закладати на оборону, японці керувалися цільовим показником для країн-членів НАТО, тобто 2% від ВВП.

До кінця 2022-го у Токіо мають намір доопрацювати Стратегію національної безпеки та Конспект програми оборони. Там визначать оснащення Сил самооборони, які мають бути оновлені за п’ять років.

Відомо, що нинішні витрати на оборону Японії становлять близько 27,47 трлн єн, тобто в півтора раза менше запланованих.

Водночас японське Міністерство оборони пропонувало ще більшу суму – близько 48 трлн єн, а Міністерство фінансів доцільною назвало цифру в майже 35 трлн єн. Глави відомств Ясукадзу Хамада і Судзукі Сунічі поки ведуть щодо цього переговори.

Як повідомляв OBOZREVATEL, Японія планує модернізувати свої керовані ракети класу “земля-повітря”. У країні хочуть, щоб ці ракети могли перехоплювати російську чи китайську гіперзвукову зброю.

Залишити відповідь