Четвер, 28 Березня, 2024
ВійнаНа росіїСвітУкраїна

путін намагається використовувати зиму як зброю — Столтенберг

НАТО має посилити підтримку України, аби не дати путіну жодних шансів поставити її на коліна протягом зими.

Про це заявив німецькому виданню Welt напередодні засідання міністрів закордонних справ НАТО генеральний секретар альянсу Єнс Столтенберг, передає Укрінформ.

Наразі, зауважив він, путін реагує на поразки з «більшою жорстокістю». З початком зими москва почала бомбардувати енергосистему України, щоб поставити країну на коліна.

«путін намагається використовувати зиму як зброю. Але він не досягне цього успіху», – переконаний Столтенберг.

Генсек НАТО зазначив, що чим більше буде військових успіхів України, тим сильнішою буде її позиція в майбутніх переговорах.

«Ми можемо посилити позицію України за столом переговорів, якщо надамо країні військову підтримку. Найкращий спосіб підтримати мир – підтримати Україну», – підкреслив він.

Генсек додав, що всі партнери мають підтримувати та збільшувати допомогу Україні. Це допомогло б українцям відстояти своє право на самозахист.

У цьому контексті він наголосив на ролі Німеччини, сильна підтримка якої має, за його визначенням, вирішальне значення, адже «поставки зброї з Німеччини рятують життя». Зокрема, німецькі системи ППО допоможуть захистити будинки, школи та лікарні від російських ракет.

Столтенберг визнав, що допомога Україні має певну ціну в західних суспільствах, адже зростання рахунків за їжу та електроенергію означає важкі часи для багатьох домогосподарств у Європі. «Але ми повинні пам’ятати, що народ України щодня платить своєю кров’ю», – зауважив він.

Столтенберг підкреслив, що якби путін виграв війну, він та інші деспоти продовжували б використовувати насильство для досягнення своїх цілей. «Це може означати більше війни та більше страждань. Це зробило б наш світ ще небезпечнішим. У наших власних інтересах, щоб Україна перемогла», – заявив генеральний секретар альянсу

Міністри закордонних справ прагнуть 29-30 листопада ухвалити рішення щодо ще більшої підтримки України в рамках комплексного пакета допомоги. У найближчі терміни гарантовані подальші поставки зброї, а також генераторів для електропостачання, зимового спорядження для військових та медичних засобів.

Зустріч міністрів відбудеться у Бухаресті.

Залишити відповідь