Понеділок, 17 Червня, 2024
ВажливеІнформаційний фронтПолітикаРозслідування

Спростовано російську дезінформацію про “великий наступ з трьох напрямків у лютому 2023 року”

В деяких українських ЗМІ сьогодні зранку почала з’являтися інформація про те, що “учасник групи з переговорів із РФ та народний депутат Рустем Умеров повідомив, що Україна готується до можливого великого наступу російської армії одночасно із трьох напрямків у лютому 2023 року“. Оскільки і сам Рустем Умеров спростував що він говорив подібне, і розповсюдження цього фейку ми помітили ще опівночі на російських телеграм-канал – публікуємо коротке дослідження команди Infolight.UA чому це фейк і яким чином росії вдалося обдурити деякі українські ЗМІ.

Отже, першоджерелом дезінформації стало видання The Daily Beast.

СКРІНШОТ ЗАГОЛОВКУ СТАТТІ

В США видання має репутацію вкрай жовтого. Ще характерна деталь – щоб прочитати статтю в США, за це треба заплатити. Для України і росії доступ безкоштовний (перевірили через Bitdefender VPN).

В статті йдеться про те, що нібито Рустем Умеров сказав, що “російські війська оточать нас із 240 градусів, атакують з боку Чорного моря, з боку Білорусії, Луганської та Донецької областей”. При цьому усіляко підкреслюється приналежність його до влади, що він є головою Фонду державного майна України.

Автор статті – Анна Немцова. Попри відоме прізвище, вона не має стосунку до Бориса Немцова, його відому доньку-журналістку звуть Жанна. Навіть побіжне вивчення біографії цієї особи показує її ймовірний зв’язок з російськими спецслужбами.

АННА НЕМЦОВА СКРІНШОТ ДОС’Є

Після публікації в The Daily Beast, “новину” з лякаючими заголовками почали поширювати в російських і проросійських тг-каналах та відповідних ЗМІ.

Зокрема, одночасно з російськими ЗМІ це поширило видання Страна.ua, яке продовжує називати себе українським.

На жаль, до російських пропагандистів долучилися і такі ЗМІ як Телеканал “Прямий” та Фокус (на момент написання цієї статті).

– новина з’явилася ще до появи спростування Рустема Умерова

При цьому на “Прямому” для чогось ще дали і цитату про пвк вагнера.

При цьому на момент появи публікацій в українських ЗМІ на офіційній сторінці Рустема Умерова вже кілька годин як було опубліковано спростування.

Залишити відповідь