П’ятниця, 29 Березня, 2024
НаукаЦікаве

Учені виявили нову планету із секретом всередині ядра: що відомо

Ядерний синтез, при якому із легких ядер утворюються більш важкі хімічні елементи, є особливістю таких космічних тіл, як зірки. Але схоже вчені знайшли свідчення того, що цей процес може відбуватися також у планетах-гігантах, повідомляє OBOZREVATEL.

Як пише видання The Sun, екзопланету з такими властивостями виявив європейський космічний апарат Gaia, задачею якого є складення точної карти зірок галактики Чумацький шлях. Об’єкт обертається навколо зірки HD 206893 і, відповідно, має назву, яка маркує його приналежність до цієї зіркової системи – HD 206893 c. Це була перша екзопланета, виявлена за допомогою телескопу Gaia. За ознакою обертання навколо зірки її можна віднести саме до планет.

Спостерігаючи за нею, вчені виявили, що вона періодично міняє яскравість. Це змусило їх припустити, що в її ядрі відбувається ядерний синтез. Що цілком можливо, з огляду на її розміри – вона приблизно на третину більша від нашого Сонця і приблизно в 13 разів більша за Юпітер — найбільшу планету в нашій Сонячній системі.

Таким чином вчені припускають, що HD 206893 c може бути чимось на межі між планетою та коричневим карликом – субзірковим об’єктом із деякими властивостями зірки, зокрема здатністю до термоядерного синтезу, але недостатньою потужністю для того, щоби підтримувати постійну світність. Дослідники розраховують, що глибші дослідження дадуть їм нове розуміння відмінностей між планетами та коричневими карликами.

Залишити відповідь